Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Stembureau in brandweerkazerne heeft veel te hoge drempels

Door: WOSRedactie

Gepubliceerd op: dinsdag 12 maart 2019 14:56

Foto: Archief WOS Media


De brandweerkazerne aan de 's-Gravenzandseweg in Naaldwijk voldoet niet aan de eisen die sinds 1 januari dit jaar worden gesteld aan de toegankelijkheid van stembureaus. Dit staat in een memo van burgemeester Bouke Arends van de gemeente Westland aan de gemeenteraad.

Zo zijn toegangs- en tussendeuren niet breed genoeg en drempels veel te hoog (tot wel zestien centimeter). Deze tekortkomingen zijn alleen op te lossen met ingrijpende en kostbare aanpassingen en niet met eenvoudige tijdelijke voorzieningen. Kostbare aanpassingen zijn voor dit stemlokaal niet aan te bevelen aangezien in mei begonnen zal worden met de bouw van een nieuwe brandweerkazerne. Het huidige stemlokaal zal dus dit jaar voor het laatst gebruikt worden.

Op de bijsluiter bij de stempassen is dit aangegeven. Mochten op de dag van de verkiezingen toch kiezers in bijvoorbeeld een rolstoel in dit stemlokaal hun stem willen uitbrengen, dan kunnen zij door middel van het openen van de garagedeuren van de kazerne toegang tot dit stemlokaal krijgen.

Bij 21 van de in totaal 55 stemlokalen in Westland voldoet de locatie zonder aanpassingen niet aan de voorwaarden die zijn gesteld voor stemmers met een lichamelijke beperking. Hiervan voldoen er vier niet aan de gestelde parkeereisen. Andere locaties voldoen met name niet op de hoogte van de toegangsdrempels van hoofdingangen of tussendeuren. Deze tekortkomingen zijn eenvoudig met tijdelijke voorzieningen op te lossen, aldus Arends.

Twijfelgevallen
Bij een aantal stemlokalen was het twijfelachtig of de locatie voldoet. Met name ging het er om of een toegangsdrempel van ongeveer drie centimeter acceptabel is ten opzichte van de eis van maximaal twee centimeter die in de checklist staat. "Deze twijfelgevallen zijn met een vertegenwoordigster van het Platform Gehandicapten Westland besproken. Een aantal locaties is als gevolg hiervan alsnog goedgekeurd, vaak omdat dit locaties zijn waar nu dagelijks al mensen met een rollator, rolstoel of scootmobiel zonder problemen de locatie betreden", schrijft Arends.

Aanpassingen stemlokalen
Om alle stemlokalen te laten voldoen zal op de dag van de verkiezingen op vier locaties een tijdelijke invalidenparkeerplaats worden aangebracht door middel van het plaatsen van een verkeersbord. Het verkeersbesluit hiervoor is al genomen.

Om toegangsdrempels te laten voldoen aan een maximale hoogte van twee centimeter zijn tijdelijke voorzieningen in de vorm van 'drempelhulpen' aangeschaft. Deze worden op de dag van de verkiezingen geplaatst voor of bij ingangen en tussendeuren.

Voor kiezers met een visuele beperking zal voor alle stemlokalen een loep worden aangeschaft en
op de dag van de verkiezingen beschikbaar zijn in het stemlokaal. Tevens ligt een brailleboek met kandidatenlijst van beide verkiezingen op het gemeentehuis aan de Verdilaan.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Boekestijn
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS