Archief

Strandweg in Hoek van Holland krijgt geen ongelijkvloerse kruising

Het spoor in Hoek van Holland krijgt definitief geen ongelijkvloerse kruising bij de Strandweg, als de metrolijn wordt doorgetrokken naar het strand. Dat heeft de Raad van State woensdag geoordeeld. Omwonenden waren in beroep gegaan tegen het besluit van de Rotterdamse gemeenteraad om een gelijkvloerse kruising aan te leggen, maar die bezwaren zijn van tafel geveegd.

Volgens de bewoners zouden vooral op zomerse dagen opstoppingen en verkeersonveilige situaties ontstaan. Zij zien liever dat er een tunnel komt, maar die is volgens de gemeente te duur. De appellanten voeren echter aan dat niet alle goedkopere opties zijn onderzocht. Daarmee is de Raad van State het echter oneens: de gemeenteraad kon 'in redelijkheid' kiezen voor de gelijkvloerse kruising. Een ongelijkvloerse kruising zou ruim 19 miljoen meer kosten.

Er was ook bezwaar gemaakt tegen de verlenging van de Hoekse Lijn naar het strand. Hier zou namelijk maar een beperkt deel van het jaar gebruik van worden gemaakt en zijn er alternatieven, zoals pendelbussen. De Raad van State daarover: "In de huidige situatie is de infrastructuur naar Hoek van Holland op drukke stranddagen overbelast. Verder heeft de gemeenteraad overtuigend aangetoond dat de reizigerscapaciteit van die alternatieven, zoals pendelbussen, te beperkt is in vergelijking met een metroverbinding." De metroverbinding zorgt bovendien voor meer gemak (men hoeft niet meer over te stappen) en een kortere reistijd.

Ann van den Berg, voorzitter van de Vereniging van Eigenaars Strandweg, is teleurgesteld over de uitspraak. In een verklaring stelt ze dat de toekomst zal uitwijzen of het een wijs besluit is. Wel gaat ze door met haar protest, want de constructeur van de appartementencomplexen aan de Strandweg zou het er niet mee eens zijn dat de doorgetrokken Hoekse Lijn op 9 meter afstand van de fundering van de gebouwen komt te liggen. "Misschien komen wij dan weer bij de Raad van State en hopen dan op een positief antwoord", besluit Van den Berg.

Ook de gemeente Rotterdam heeft gereageerd op de uitspraak. Rotterdam stelt dat hoewel het bestemmingsplan nu onherroepelijk wordt, nog niet nog direct zal worden gestart met de bouwwerkzaamheden in het veld. Hiervoor moet nog een aantal andere procedures en processen worden doorlopen: "De gemeente Rotterdam maakt de vervolgstappen zo snel mogelijk bekend."