Archief
Signbiblio

Signbiblio

Streekhistorie: Familiebedrijf Valstar basis van succes Best Fresh Group

Het Westlandse familiebedrijf is de bakermat geweest van veel succesvol ondernemerschap. Een goed voorbeeld van zo'n familiebedrijf is de Best Fresh Group, voor veel Westlanders beter bekend als Valstar op ABC Westland in Poeldijk. Het Genootschap Oud-Westland bracht op 17 mei en 31 een bezoek aan dit bedrijf met meer dan 300 medewerkers.

De grootvader van de huidige directeur Mart Valstar begon in 1928 met de handel in groenten. Drie van zijn broers werden tuinder maar Maart en andere broer Cees kregen het advies de handel in te gaan. "Wat is dat, handel ?", vroeg Maart zoals verwoord in het boek Geworteld in het Westland". Het begin was moeilijk met de crisisjaren en de oorlog. Fa. M. Valstar & Co hield zich bewust afzijdig van handel met de Duitsers. Na de oorlog kon hij bijna van de grond af opnieuw beginnen.



"Er stond nog een motor onder een baal hooi en er was 2000 gulden in kas", zei directeur Mart Valstar tegen de leden van het genootschap. Ondanks de tegenslagen van de Familie Valstar in de oorlog pakte de zaak de export naar onze oosterburen weer op en logeerde vader Ful in 1953 bij een Duitse afnemer om de taal en het vak te leren. Grootvader Valstar bleef tot zijn overlijden in 1976 in de zaak, maar na de verhuizing in 1972 naar 's-Gravenzande werkte hij nog halve dagen. Zijn zoon Ful, de vader van de huidige directeur Mart Valstar, was commissionair en bracht zijn meeste tijd achter de klok door. "Het einde van de klok op 29 januari 1999 werd tegelijk zijn pensioendatum," zei Mart, die in 1981 als jong broekie in de zaak kwam werken.



In de periode vanaf de midden tachtiger maakte het bedrijf een sterke groei door De omzet steeg van 3 miljoen gulden naar bijna 300 miljoen vorig jaar. De komst van de Greenery in 1996 bracht een andere wijze van zaken doen met zich mee. De veiling ging zich meer met de handel bezig houden en ging ook naar onze klanten. Een enorme kanteling in de keten en een bedreiging voor het voortbestaan van ons bedrijf. "Als jullie naar mijn klanten gaan, dan ga ik naar jullie telers", dacht en deed Mart Valstar. Samen met nog drie andere bedrijven nam Valstar een commerciële man aan, die de telers rechtstreeks ging benaderen.



De vorming van de Greenery overtuigde Mart Valstar nog meer van de voordelen van het familiebedrijf. "Veel familiebedrijven verkochten zich aan de Greenery maar hun ziel ging uit het bedrijf", zei Valstar. Intussen groeide Valstar. Op 23 juni 2003 vierde het bedrijf zijn 75-jarig bestaan. Er volgde een reeks van nieuwe activiteiten waardoor de Best Fresh Group nu twaalf ondernemingen telt, die een breed pakket aan producten aanbieden van kasgroenten tot exoten. "Wij zijn één familie en ieder lid is een expert in zijn productsegment. Samen zijn wij sterker. Samen bieden wij een complete dienst aan onze toeleveranciers en klanten'' aldus de bedrijfsbrochure uit 2016.



Mart Valstar hoopt dat zijn drie dochters het familiebedrijf zullen voortzetten. Hij denkt niet aan verkoop. "Van een zak geld word ik niet gelukkig", zegt de Naaldwijker. Intussen houdt hij zich o.a. bezig met de innovatie van de bedrijfsvoering. Een van de doelstellingen is erop gericht het papierverbruik fors terug te dringen. Het sociale aspect blijft ondanks de schaalvergroting behouden. Op het intranet verschijnen o.a. de namen van de jarige medewerkers van die dag op het beeldscherm alsook de namen van het nieuw aangenomen personeel. Regelmatig hebben gezondheidschecks plaats. Mart Valstar beloofde vorig jaar een te zware medewerker een forse beloning als hij zijn gewicht van 123 naar 100 kilogram wist terug te brengen. De man raakte extra gemotiveerd en kwam na enige tijd het geld ophalen. Inmiddels zit de medewerker op een gewicht van 93 kilogram.

Auteur: Frank de Klerk van het Genootschap Oud-Westland