Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Streekhistorie: Oorlogsgraven van gesneuvelde soldaten in Monster

Door: Bas Booister

Gepubliceerd op: zondag 1 maart 2020 09:04

Foto: Het gebied tussen Monster en Loosduinen waar tijden de eerste oorlogsdagen strijd is geleverd


Op de algemene begraafplaats aan de Molenstraat in Monster bevinden zich vijf grafstenen die worden onderhouden door de oorlogsgravenstichting. Het gaat om de graven van drie Nederlandse en twee Engelse in de Tweede Wereldoorlog omgekomen militairen.

De drie Nederlandse soldaten zijn omgekomen tijden de meidagen van 1940. Zij waren tijdens de mobilisatie gelegerd in Monster. De algehele mobilisatie werd afgekondigd op 28 augustus 1939. Binnen 24 uur moesten de opgeroepen dienstplichtigen van de lichtingen 1924 tot 1938 zich melden op hun mobilisatiebestemming. De lichting 1939 was al onder de wapenen. In de gemeente Monster werden enkele eenheden Jagers en Veldartillerie gelegerd. Zij vonden onder meer onderdak in scholen en bij particulieren. Hun paarden werden gestald bij boeren in de omgeving, onder meer aan de Molenweg en de Madeweg. De officieren verbleven in hotel Overheijde aan de Choorstraat.

Lijst van tijdens de eerste oorlogsdagen rond Ockenburgh en Wateringen omgekomen militairen van het regiment Jagers.

Op de ochtend van de Duitse inval op 10 mei kregen de in Monster gelegerde militairen de opdracht op te rukken richting Loosduinen om te helpen bij de verdediging van het vliegveld Ockenburgh. Duitse soldaten waren in de vroege ochtend met vliegtuigen aangevoerd om deze strategische locatie in te nemen. In het duingebied tussen Monster en Loosduinen en langs de Haagweg is op die dag en de volgende dagen hevig strijd geleverd. Ook bij Wateringen kwam het tot een treffen. Bij deze gevechten zijn aan beide kanten veel slachtoffers gevallen. Alleen al bij het regiment Jagers waren 28 doden te betreuren. Een aantal gesneuvelde soldaten werd overgebracht naar de algemene begraafplaats in Monster. Zij zijn daar voorlopig begraven, maar naderhand op drie na elders herbegraven. De drie omgekomen soldaten die nu nog een graf hebben in Monster zijn:

Grafstenen van de drie Nederlandse militairen.

    • A. Wezenaar (30/12/1916-10/5/1940); dienstplichtig soldaat uit Den Haag, regiment Jagers, van beroep metselaar, gesneuveld bij de bossen aan de Monsterseweg tijdens opmars naar Ockenburgh door een schotwond in het achterhoofd.

    • J.H. van Westbroek (6/5/1916-10/5/1940), dienstplichtig soldaat uit Den Haag, regiment Jagers, van beroep winkelbediende, gesneuveld bij de bossen aan de Monsterseweg tijdens opmars naar Ockenburgh door een schotwond in de hals.

    • J. Plugge (24/11/1911-10/5/1940) uit Scheveningen, dienstplichtig soldaat, van beroep zeevisser, gesneuveld tijdens een gezamenlijke actie tegen op het strand gelande Duitsers. Tijdens de opmars werd grenadier Plugge toen hij munitie ging halen op het strand van Ter Heijde nabij strandpaal 110 door een schot in zijn hals en achterhoofd gedood. Hij is mogelijk door eigen vuur om het leven gekomen. Plugge was gehuwd en vader van een dochter.


Trouwfoto van de op 10 mei 1940 gesneuvelde soldaat Albert Wezenaar en Helena Bruinsma.

Deze militairen waren afkomstig uit de directe omgeving. Om die reden zullen hun families besloten hebben de resten van hun nabestaanden niet naar elders over te brengen, maar een definitieve rustplaats in Monster te geven.

De twee Engelse militairen op de Monsterse begraafplaats zijn:

    • H.N. Grainger, ordinary seaman Royal Navy, 20 jaar, gesneuveld op 6-10-1942.

    • E.C. Woollard, air gunner Royal Air Force, 29 jaar, gesneuveld op 25-10-1942.


Grafstenen van de twee Engelse militairen.

Harry Norman Grainger, afkomstig uit Lincolnshire, voer op een motortorpedoboot van de Royal Navy. Hij kwam om bij gevechtshandelingen op zee en spoelde aan op het strand van Ter Heijde.

Edwin Cuthbert Woollard, afkomstig uit Surrey en gehuwd met Florence Coulsdon, was boordschutter van een vliegtuig dat met vier andere bemanningsleden in zee is gestort op 10 km ten westen van Goeree. Ook zijn lichaam spoelde aan bij Ter Heijde.

Auteur: Leo van den Ende van de Historische Vereniging Monster & Ter Heijde

Bronnen:
Ton Immerzeel, ‘De slag om Ockenburgh, 10 mei 1940’. In: Historisch Jaarboek Westland 2014.
Bert Moor, Monster, Poeldijk en Ter Heijde 1940-1945.
Website www.oorlogsgravenstichting.
Website www.aviation-safety.net.

De eerste foto is van Studiegroep Historisch Ockenburg


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
TipTop
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS