Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Streekhistorie: Van gemengd zwemmen naar een 3D waterglijbaan

Door: Bas Booister

Gepubliceerd op: maandag 19 juni 2017 08:14

Foto: Gemeentelijke zweminrichting op Het Hoofd juli 1964


De Maassluise Courant van 6 april maakte melding van een verbouwing die zwembad Dolfijn in Maassluis te wachten staat. Er komt een 3D waterglijbaan. Want gewoon zwemmen is allang niet meer van deze tijd. In 1947 zwommen we in het troebele Maaswater van het buitenbad op het Hoofd. En de gemeenteraad debatteerde of de tijd misschien rijp was voor gemengd zwemmen. Maar zover waren we nog niet…

Met de kwestie gemengd zwemmen bedoelde men in Maassluis niet gereformeerden en katholieken tegelijk toegang tot hetzelfde zwembad geven. Zover was men allang. Maar was het wel verantwoord om jongens en meisjes tegelijk te laten zwemmen? We luisteren mee bij de openbare vergadering van de gemeenteraad van Maassluis van 27 juni 1947, precies 70 jaar geleden.

Hoe moet dat met moeders en zonen?
Aan de orde is een initiatiefvoorstel van de heren Slagboom en Boutkan en mevrouw Hamakers. De ‘rode rakkers’ willen een herziening van het reglement voor de gemeentelijke zweminrichting. Niet zomaar een herziening, nee, de mogelijkheid om (waarschijnlijk zo nu en dan) gemengd te zwemmen. Zomaar mannen en vrouwen, meisjes en jongens door elkaar in het water en langs de kant. Dat was in die tijd nog onbestaanbaar.

Mevrouw Hamakers wil dat graag toelichten. ‘Is het beslist noodzakelijk, dat zij, om de zwemprestaties van haar zoon gade te slaan, naar Hoek van Holland moet gaan? Zij hoopt dat het mogelijk gemaakt wordt dat haar man straks ook samen met zijn beide dochters kan gaan zwemmen.’ Ze meent dat een groot deel van de ingezetenen geen bezwaar heeft tegen gemengd zwemmen. Ze geeft de leden die daarvan niet overtuigd zijn in overweging om op een zomeravond eens een wandeling langs de Maas te maken.

Zedelijk onverantwoord
De heer Chardon bevestigt dat er veel op particulier terrein gezwommen wordt. Hij verzoekt de voorzitter – als hoofd van de politie – daartegen maatregelen te willen nemen. Bij mooi weer komt het voor dat meer dan 300 personen op particulier terrein gaan zwemmen. Hij heeft daar persoonlijk veel nadeel van. De voorzitter bestrijdt het voorstel op formele gronden, die we maar buiten beschouwing laten. En de heer Parre ziet de noodzaak niet. Zwemmen is ‘ten eerste tot verfrissing van het lichaam en ten tweede tot redding van zichzelf of van anderen’. De voorzitter betreurt het ‘dat er blijkbaar in de gemeente dingen gebeuren die zedelijk niet verantwoord zijn’. Aan de politie heeft hij steeds opgedragen nauwlettend toe te zien wat met de openbare zedelijkheid in strijd komt. Zij die kwaad willen komen toch niet onder toezicht in de badinrichting, maar zoeken los­bandigheid buiten toezicht.

De heer Van der Snoek zegt ‘dat hij geen bezwaren heeft tegen gemengd zwemmen voor gehuwden alleen, wel echter indien het wordt toegestaan voor alle groepen en alle leeftijden. Het is niet mogelijk om in een overvol bassin goed toezicht uit te oefenen.’

Het voorstel wordt verworpen.


Het zwembad aan de Burg. Van der Lelykade dat in 1924 werd geopend en tot 1969 in gebruik is gebleven. De foto is genomen vanaf de watertoren. Op de voorgrond links de restanten van het sluisje naar het voormalige Prikkengat.

Fris Maaswater

Curieus dat men zich in 1947 drukker maakte om de zedelijke dan om de lichamelijke gezondheid. Want de zweminrichting was aangelegd in een bassin bij de watertoren op het Hoofd. Het zwembad was gemaakt in het bassin van het voormalige Prikkengat. Hierin werden de prikken, de aasvisjes voor de visserij, levend gehouden in stromend water. Met een sluisje stond het bassin in verbinding met de rivier. Zo werd tweemaal per etmaal het water ververst door de getijdenwerking van eb en vloed. Toen het Prikkengat was opgeheven en de badinrichting was geplaatst, kon ook het zwembad zo regelmatig water verversen via het sluisje. Er kwam dan ‘fris’ Maaswater binnen. Bedenk wel: dat had dezelfde temperatuur en dezelfde helderheid als het water in de rivier. Menig ouder Maassluizer herinnert zich met enige weemoed de bemoste trappetjes, de geur van het zwembad en het klappertandend wachten bij de kleedhokjes.


Ingang zwembad Dolfijn aan de Sportlaan.

Zwemmen in havengebied
Zoals men in 1947 constateerde werd er ook veel buiten het zwembad gezwommen, in de rivier. Het water was toch hetzelfde. De spanning van iets wat eigenlijk niet mocht en het ontbreken van direct toezicht maakten dit wel zo leuk. En die spanning zoekt elke generatie opnieuw op, want op 7 juni 2007 verscheen de volgende waarschuwing in de Maassluise Courant.

‘Het wordt weer mooi weer en de vakanties komen eraan. Daarom maar weer eens aandacht voor de gevaren van zwemmen in het havengebied. In Maassluis is het verboden om te zwemmen in het havengebied. Dit zwemverbod geldt voor de buitenhaven én voor de binnenhaven (Haven, Kolk, Noordgeer en Hellinggat).


Ingang zwembad Dolfijn aan de Sportlaan.

Het zwemmen in havengebied is verboden, omdat het erg gevaarlijk is. Het is voorstelbaar dat het koele water er in warme tijden aanlokkelijk uitziet, maar de vooral jeugdige zwemmers onderschatten het gevaar. De Maassluise haven is een getijdenhaven. Dat betekent dat bij laag water de bodem vaak sneller is bereikt dan men denkt. Met laag water kan het dan behoorlijk vervelend uitpakken als waaghalzen van de bruggen of de keersluis springen. Niet alleen staat er maar een beperkte laag water, er kunnen ook onverwachte obstakels op de bodem liggen, zoals fietsen die in de haven worden gegooid, of andere rommel die door de vloed wordt meegenomen.

Overtreders die het zwemverbod negeren en toch zwemmen in de Maassluise haven, kunnen op de bon geslingerd worden.’


De Schansbrug is op warme dagen nog altijd een geliefde springplank voor jongelui die willen zwemmen. Via het trappetje aan de Noordgeer kun je ook weer uit het water komen. Veilig is het niet; vanwege de waterkwaliteit, de vrachtschepen en de voorwerpen op de bodem. Maar wel spannend.

Bloot
Toen zwembad Dolfijn aan de Sportlaan geopend werd was dat een grote stap voor het welzijn en welbevinden van de Maassluizers. Het water was warm en schoon, de kleedruimtes en douches waren warm en schoon, er was een binnenbad en een verwarmd buitenbad en het was er veilig. Gemengd zwemmen was geen vraagstuk meer. En het bijbehorende kunstwerk was een dolfijntje dat speelde met … een heel erg bloot waternimfje.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Greve banden algemeen
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS