Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Streekhistorie: Werkgroep Oud 's-Gravenzande verder als vereniging

Door: Bas Booister

Gepubliceerd op: zondag 1 september 2019 07:07


Al decennia lang leeft de interesse in het ’s-Gravenzandse verleden. Niet verwonderlijk, aangezien de enige stad in het Westland terugkijkt op een rijke historie van meer dan 800 jaar. In 1975 is daarom door enkele enthousiaste ’s-Gravenzanders de Historische Werkgroep Oud ’s-Gravenzande opgericht. De werkgroep had al snel een flink aantal leden en de activiteiten bestonden o.a. uit archiefonderzoek en voorlichting. Regelmatig werden lezingen en diapresentaties verzorgd. Ook heeft de werkgroep archeologisch onderzoek verricht in de tijd dat daar nog geen gemeentelijk beleid voor was. De laatste opgraving die de werkgroep heeft verzorgd is die van het bagijnhof en de buitenplaats Vreeburgh aan het Vaartplein in 1999. In de jaren daarna heeft de werkgroep te maken gehad met een slinkend aantal leden, totdat er vorig jaar nog een drietal over was.


Enkele opgegraven en gerestaureerde kannen van het Bagijnhof


Maar ook voor de jongere generatie heeft het verleden aantrekkingskracht. Afgelopen winter hebben enkele ’s-Gravenzanders de koppen bijeen gestoken om “Oud ’s-Gravenzande” nieuw leven in te blazen. In eerste instantie is het idee los van de bestaande werkgroep ontstaan, maar al snel is contact gezocht en is gedurende de wintermaanden onderzocht in hoeverre de werkgroep een doorstart kon maken. Het oprichten van een vereniging, om op die manier als rechtspersoon op te kunnen treden, was daarin een logische stap. Op 16 april 2019 was het dan zover en is de Vereniging Oud ’s-Gravenzande officieel opgericht. Het driekoppige bestuur bestaat uit Michiel Kruijthof als voorzitter, Joke Gijsberts als secretaris en Ruud Heus als penningmeester. Jan Dahmeijer en Piet van der Steen, beide al decennia lang verbonden aan de werkgroep, zullen het bestuur ondersteunen bij het uitbouwen van de vereniging.Prent van de oude kerk, voorganger van de Dorpskerk.


De Vereniging Oud ’s-Gravenzande zal niet alleen de activiteiten van de voormalige werkgroep voortzetten, maar ook nieuwe activiteiten ontplooien. Zo is er een wandeling uitgezet langs diverse historische plekken in het centrum en is via de Izi-Travel app een fietsroute uitgezet. De leden zullen een aantal keer per jaar een online nieuwsbrief ontvangen met interessante wetenswaardigheden en ontwikkelingen over ’s-Gravenzande. Niet alleen het verre verleden zal aan bod komen: ook de recente geschiedenis zal een grotere rol gaan spelen. De ‘s-Gravenzandse dertigers en veertigers van nu zijn immers lang niet allemaal meer in de oude kern opgegroeid, maar grotendeels in de nieuwbouwwijken die na de oorlog tot stand zijn gekomen. Ook die maken deel uit van de stadshistorie. Om ook voor deze en toekomstige generaties de nostalgie naar “hun” ’s-Gravenzande levend te houden, is het van belang dat eenvoudige dingen die nu zo gewoon lijken, voor de toekomst bewaard blijven.

De vereniging wil ook een collectie opbouwen, waarin zowel het verre als het recente verleden terugkomt: niet alleen bodemvondsten, ansichtkaarten en voorwerpen of documenten uit de oorlog zijn gewenst, maar zo zijn er bijvoorbeeld al een steen en een tegel uit de Koningswerf, een stoeptegel van het Gemeentelijk Energiebedrijf, een ’s-Gravenzandse hondenpenning en wat onderdelen uit het in 1976 gestrande schip Stardust aanwezig, maar staan bijvoorbeeld een zinken vuilnisemmer en een oud plaatsnaambord nog op het verlanglijstje! Ook zijn wij bijzonder geïnteresseerd in oude foto’s.


In het najaar zal de vereniging een eerste openbare bijeenkomst organiseren, een historisch café dat voor jong en oud een feest van herkenning zal zijn. Ook op Open Monumentendag op 14 september zal de vereniging aanwezig zijn in de Dorpskerk, het trapgevelhuisje op het Marktplein en in het privé-museum van Ruud Heus in de Langestraat. Verder zijn we op zaterdag 28 september aanwezig op de grote jaarlijkse Historische Informatiemarkt in het gemeentehuis aan de Verdilaan in Naaldwijk met uitgebreide informatie over ‘s-Gravenzande.

 


Marktplein in recent verleden

Iets bijleren over een ver verleden en herinneringen aan een minder ver verleden, dat zal de rode draad in de koers van de vereniging zijn! Initiatieven vanuit de leden worden ook zeer op prijs gesteld. Bent u nieuwsgierig of wilt u lid worden? U kunt contact opnemen op het e-mailadres oudsgravenzande@hotmail.com.


Auteur: Michiel Kruijthof van de Vereniging Oud ‘s-Gravenzande


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS