Archief

Strelitzia-tuinders leveren 1.500 bladeren en 1.000 bloemen voor de paus

Strelitzia tuinders in en uit Westland bereiden zich voor op een bijzondere order. Het Vaticaan heeft 1.500 bladeren en 1.000 strelitziabloemen besteld voor de paasviering op het Sint-Pietersplein in Rome. En dat betekent alle zeilen bijzetten.

Roland Duyvestein uit De Lier is een van de tuinders die vorig jaar al benaderd is voor de opdracht. Het wordt nog een hele puzzel om de bestelling op tijd af te krijgen. "De gestookte teelt loopt ten einde en koude teelt begint. We zitten precies tussen die twee teelten in, maar we zien het als een uitdaging om de mooiste bloemen te leveren."

De karren vol bloemen en bladeren gaan dinsdag 16 april naar de Keukenhof in Lisse, waar ze eerst gezegend worden. Daarna brengt een vliegtuig de bloemenpracht naar het Vaticaan.

De Lierenaar, die tegenwoordig een tuin heeft in Zevenhuizen, is niet van plan om de bloemen achterna te vliegen. "Uiteraard gaan we wel op televisie kijken hoe prachtig de bloemen er bij staan."

De traditionele zegen Urbi et Orbi wordt Eerste Paasdag om 12.00 uur door de paus uitgesproken. Traditiegetrouw sieren bloemen en planten uit Nederland het plein.

Categorieen:
De Lier Westland Cultuur