Archief
Dennis van Schie

Dennis van Schie

Tekort van 5,6 miljoen dreigt in 2019 voor Westland

De gemeente Westland stevent in 2019 af op een negatief resultaat van ruim 5,6 miljoen euro. Dat is 4 miljoen meer dan voor de zomer nog werd verwacht. Reden is dat er 6,2 miljoen euro extra nodig is voor het zogeheten sociale domein, waarvan 3,9 miljoen wordt veroorzaakt door de stijgende kosten voor Jeugdzorg.

Dit blijkt uit een tussenrapportage (Programma Rapportage) die de gemeenteraad op 5 november zal bespreken. De hoogte van de budgetoverschrijding was nog niet bekend, toen het college vorige maand de meerjarenbegroting bekend maakte, waaruit duidelijk werd dat de gemeente de komende jaren zonder bezuinigingen een tekort van 14 miljoen euro tegemoet moet zien.

Volgens het college heeft de rijksoverheid veel taken in het sociale domein neergelegd bij de gemeenten zonder voldoende financiële dekking mee te geven. Weliswaar krijgt Westland voor 2019 1,4 miljoen extra voor de jeugdzorg, maar dat is onvoldoende om de stijgende kosten te compenseren. Er zijn verschillende maatregelen genomen om de kostenstijging om te buigen, maar "de eerste effecten van deze maatregelen kunnen we echter pas op termijn verwachten (in 2021 en verder)."

Overigens rekent het college er een beetje op dat het tekort over 2019 lager zal uitvallen. "Uit analyse van de jaarrekeningen van de afgelopen jaren blijkt dat er na de ProRap regelmatig sprake is van incidentele meevallers die het jaarrekeningsaldo positief beïnvloeden."

Categorieen:
Westland Politiek