Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Tientallen bij ontsteken Levenslicht

Door: Dennis van Schie

Gepubliceerd op: donderdag 23 januari 2020 11:59

Foto: WOS


Tijdelijk holocaustmonument Levenslicht is woensdagavond ontstoken op het Wilhelminaplein in Naaldwijk. Het monument bestaat uit ongeveer 500 stenen die blauw licht 'ademen'. De onthulling werd bijgewoond door tientallen belangstellenden. Eregast was Katja Pront, nazaat van de joodse familie Van Tijn.

De familie Van Tijn woonde tijdens de Tweede Wereldoorlog op Wilhelminaplein nummer 15. Vier van de vijf gezinsleden werden in 1942 vermoord in vernietingskamp Auschwitz. Roza van Tijn, toen woonachtig in Amsterdam, werd in 1943 naar Sobibor afgevoerd en daar omgebracht.

Katja Pront, dochter van Roza van Tijn, overleefde de oorlog en woonde de onthulling woensdagavond. Ze is diep onder de druk van de grote belangstelling. "Verbijsterend dat er zoveel mensen waren, dat had ik niet verwacht. Heel mooi."

Permanent monument

Bij de onthulling zijn er woorden van burgemeester Bouke Arends. Ook Harry Groenewegen van Stichting Joods Westland spreekt. Hij is met de gemeente in gesprek over een permanent monument voor Westlandse slachtoffers van de holocaust. Bijvoorbeeld bij het gemeentehuis aan de Verdilaan, of in het Heilige Geesthofje. Daar stond tot 1920 een joodse synagoge.

Een andere wens van Stichting Joods Westland is het opknappen van de Israëlische begraafplaats aan de Opstalweg in Naaldwijk. Een werkgroep heeft zich het afgelopen half jaar over die operatie gebogen. "Wij denken dat over een half jaar het restaureren kan beginnen", laat Groenewegen weten.

Holocaustmonument Levenslicht van kunstenaar Daan Roosebaarde bestaat in totaal uit 104.000 stenen, gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland. In 170 gemeenten is het te zien is tot 2 februari te zien, vanaf zondag ook in Maassluis. In deze stad ligt het monument tot 7 februari.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
GJ
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS