Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Tijgermug gevonden bij Royal FloraHolland in Honselersdijk

Door: Bas Booister

Gepubliceerd op: woensdag 7 juni 2017 10:02

Foto: James Gathany via Wikipedia


De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een volwassen Aziatische tijgermug gevonden in een muggenval op de bloemenveiling van Royal FloraHolland in Honselersdijk. De NVWA bestrijdt uit voorzorg alle exotische muggen die in Nederland worden aangetroffen.

De Aziatische tijgermug komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. Via internationale transporten van bijvoorbeeld gebruikte banden en bamboeplantjes (Lucky Bamboo), heeft de mug zich de afgelopen jaren verspreid over grote delen van de wereld. De tijgermug kan meerdere infectieziekten bij de mens overbrengen als gele koorts, de westnijlziekte en zikakoorts.

De NVWA is samen met medewerkers van de bloemenveiling bezig om potentiële broedplaatsen van de tijgermug te verwijderen. Tijgermuggen kunnen eitjes leggen in bakjes stilstaand water zoals bloempotten, emmertjes en vaasjes. Door deze broedplaatsen weg te halen, kan de tijgermug zich niet voortplanten. Verder plaatst de NVWA extra muggenvallen en doet onderzoek naar de herkomst van de gevonden tijgermug.

Lastig is wel, dat de eitjes van de mug zeer bestendig zijn tegen droogte en kou. De larven kunnen zich in de kleinste plasjes al ontwikkelen. Om de introductie van exotische muggen te monitoren, staan er muggenvallen op (lucht)havens, in veilinghallen en op andere 'risicobedrijven'. 


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Varend Corso 2018
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS