Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Tomatenvirus breidt zich uit in Westland; nu bij zes bedrijven aangetroffen

Door: Stefan van der Meer

Gepubliceerd op: woensdag 27 november 2019 10:52

Foto: NVWA 1


Het aantal bedrijven dat is getroffen door het tomatenvirus ToBRFV is toegenomen. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit is het virus, dat voor mens en dier onschadelijk is, gevonden bij tien tuinders in Nederland, waarvan zes in Westland.

Dat blijkt uit de laatste stand van zaken die dinsdagavond is gepubliceerd. Eerder waren er in Westland twee vondsten en zes verdenkingen. Het virus tast tomaten- en paprikaplanten aan. De aangetaste vruchten zijn wel gewoon eetbaar maar niet meer verkoopbaar. De planten sterven af. Bedrijven die te maken hebben met het virus zijn verplicht dit te melden bij de NVWA.


Uit een NVWA-rapport dat afgelopen vrijdag is gepubliceerd, hebben de eerste twee getroffen bedrijven een oppervlakte van respectievelijk 2,8 en 9 hectare. De omvang van de schade is bij beide bedrijven ongeveer 8 procent van het totale gewas.

Naast de zes getroffen telers uit Westland, zijn er ook nog drie bedrijven uit Hollands Kroon en één uit Brielle. Er zijn zeven zware verdenkingen, waarvan twee in Westland en de rest erbuiten.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
GJ
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS