Archief

Tranen met tuiten bij Emelie (3) om weggehaalde schommels

Het weghalen van schommels uit een speeltuin in Wateringen, omdat er overlast van hangjongeren is, heeft er diep ingehakt bij moeders en kinderen uit de buurt. "Emelie (3) zette het gelijk op een brullen, dat was tranen met tuiten", zegt haar moeder.

De gemeente Westland haalde begin deze maand de schommels weg om daarmee een einde te maken aan de overlast van hangjongeren. Eerdere gesprekken tussen de wijkagent en BOA's (handhavers) met de overlastgevers haalden niets uit. Toen zijn, in overleg met een aantal omwonenden, als laatste redmiddel de drie schommels weggehaald.

Onbegrijpelijk, vindt buurtbewoonster Mariska van der Valk. Op Facebook plaatste zij een foto van haar kind in tranen bij de ontbrekende schommels. Daar kwamen talloze reacties op, vooral van mensen die de actie van de gemeente de omgekeerde wereld noemen. "De schommels worden het meest gebruikt, alle kinderen staan er voor in de rij", zegt de moeder. "Kleine kinderen zijn de dupe omdat grote kinderen overlast veroorzaken".

De fracties van LPF en CDA stellen donderdagavond vragen over de weggehaalde schommels. Beide fracties willen de toezegging van de burgemeester dat de schommels direct terugkeren. Komt die toezegging er niet, dan dient GemeenteBelang Westland in de raadsvergadering van 11 december een motie in om de schommels meteen terug te hangen, zo kondigt de partij alvast aan. "En wij pleiten voor cameratoezicht", zegt fractieleider Remmert Keizer.