Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage uploaden op onze website. Wij zullen deze controleren en bij goedkeuring publiceren.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Tranen om bomenkap Schefferbos

Door: Dennis van Schie

Gepubliceerd op: dinsdag 19 september 2017 12:07


"Een zwarte dag", zo reageert natuurliefhebber Aad van Uffelen op de bomenkap van het Schefferbos in De Lier. Maandagochtend heeft een aannemer er kranen en andere werktuigen gedropt. Sindsdien is het geluid van ronkende kettingzagen te horen.

Het bos aan de Hoefweg moet ruimte maken voor een glastuinbouwbedrijf. Goed nieuws, vindt een buurman. Volgens hem heeft het gebied veel meer baat bij een kas dan "zo'n kostenpost als een bos". De meeste reacties zijn echter verdrietig van aard.

"Doodzonde. Een uniek gebiedje voor het Westland wordt gesloopt. Helaas gaat het economisch belang weer voor het algemeen belang", zegt GroenLinks-leider Ulbe Spaans. Volgens Van Uffelen is er geen goed onderzoek gedaan naar de ecologische waarde van het bos. Hij heeft er een foto gemaakt van de, zo zegt hij, grootste es van het Westland.

Barakken

Het Schefferkamp, vernoemd naar de vliegwaarnemer Jan Frederik Scheffer. is eigendom van Defensie. Op het terrein stonden jarenlang militaire barakken. Midden jaren negentig stonden naast het bos wooncontainers voor asielzoekers. Sinds hun vertrek in 2003 is het terrein verlaten. Alleen in het voormalige wachtershuis woont iemand antikraak. 


Behalve de hekken, lantaarnpalen en een verhard pad is er weinig meer te zien van het 'vroegere leven'. De te kappen bomen worden gecompenseerd, al klinkt daar vanuit GroenLinks veel kritiek op. "Compenseren betekent vaak een sprietje terugplanten, dan is de biodiversiteit er niet meer. Tussen sprietjes gaan dieren zich niet nestelen, hier wel". 

Onderstaande foto's zijn afkomstig van het Historisch Archief Westland. 


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Greve banden algemeen
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS