Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Uitvoering Kindpakket Westland in juli op weegschaal

Door: WOSRedactie

Gepubliceerd op: dinsdag 5 februari 2019 14:47

Foto: Wethouder Piet Vreugdenhil


De gemeente Westland bekijkt in juli dit jaar of de uitvoering van het Kindpakket ondergebracht blijft bij de Stichting Westlandpas of dat er een aanbesteding komt. Dat stelde wethouder Piet Vreugdenhil maandagavond in een commissievergadering van de gemeenteraad. Binnen de commissie bestaan er twijfels over de continuïteit van die uitvoering, mede naar aanleiding van het afhaken van de Stichting Leergeld Westland.

De vorig jaar geïntroduceerde Westlandpas is bedoeld als een 'brede' kortingspas waarvan alle inwoners van Westland gebruik kunnen maken. De kosten zijn vijf euro (voor minima gratis). "Maar ik heb nog niemand in mijn omgeving met een Westlandpas gezien", merkte raadslid Kelly van Rijn-van Tol (GBW) op. 

Steunraadslid Braihim Mohcin (PvdA) zat met een andere vraag: "Waarom wordt het Kindpakket niet gewoon uitgevoerd door de sociale dienst van de gemeente in plaats van door een commercieel bedrijf?", vroeg hij aan wethouder Vreugdenhil, die daarop geen echt antwoord had. "Sinds ik wethouder ben, is die vraag niet bij mij langsgekomen?", aldus de wethouder.

Voordat de uitvoering van het Kindpakket per 1 januari 2018 overging naar de Stichting Leergeld, werd de afhandeling al jaren gedaan door een andere derde partij, een servicebureau in Nijmegen. Aanvragen vanuit de bevolking werden bij de sociale dienst van de gemeente getoetst, waarna de verzending van tegoedbonnen door dat bureau werd verzorgd.

De uitvoering van die regeling voor de minima is nu alleen in handen van de Westlandpas nadat in het afgelopen najaar Stichting Leergeld Westland haar uitvoerende rol had teruggegeven aan de gemeente. De Westlandpas is sinds 1 januari 2018 betrokken bij de uitvoering van het Kindpakket, toen de verstrekking van kortingen via  tegoedbonnen gewijzigd is in geautomatiseerde kortingen via een pasje.

Overigens is het gebruik van het Kindpakket in Westland in het afgelopen jaar aanzienlijk toegenomen: van 707 in 2017 naar 1.171 in 2018. De doelgroep omvat echter ongeveer 2.200 kinderen tussen 4 en 18 jaar, dus er valt nog veel terrein te winnen. Gehoopt werd dat de koppeling aan de Westlandpas tot een sterke toename van het gebruik zou leiden, omdat ouders dan niet langer met een 'stigmatiserend' bonnetje naar de kassa moeten.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
TipTop
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS