Archief

Vaarroute tussen Den Haag en Westland blijft open

De Korte- of Reijnerwatering, de vaarroute tussen Den Haag en Westland, blijft open. Dat is de uitkomst van een proef die het Hoogheemraadschap van Delfland de afgelopen twee jaar heeft gehouden. Wel zijn er beperkingen om de ecologie in het water te beschermen.

Zo is het water van 15 april tot 15 juni gesloten voor al het vaarverkeer, zodat de vegetatie kan aangroeien tot robuuste waterplanten. In de periode daarbuiten is de watergang alleen toegankelijk voor vaarverkeer van Den Haag naar Westland. Er geldt een snelheidsbeperking van 4 kilometer per uur.

De watergang begint bij de Zweth in Wateringen en loopt langs de Haagse wijk Wateringse Veld en de Strijpkade naar de binnenstad van Den Haag. Het water verbindt grofweg de vaarrouteknooppunten 13 met 78. Over het openstellen van de Korte- of Reijnerwetering is jarenlang gediscussieerd door gemeenten, vaarrecreanten en bestuurders binnen het Hoogheemraadschap van Delfland.

Vaarverkeer dat vanuit Westland naar Den Haag wil, kan varen via Delft en de Vliet. Omwonenden en ondernemers met een ontheffing kunnen wel in twee richtingen varen.

Het hoogheemraadschap gaat wel door met het verzamelen van gegevens over de waterkwaliteit. Het schap zegt alsnog in te zullen grijpen als de ecologie achteruit gaat.