Archief
Ed de-Vries

Ed de-Vries

Van Ardenne verdedigt biedingen Coalitie HOT

De tegenvallende resultaten van de Coalitie HOT bij de verwerving van tuinbouwbedrijven moeten niet worden toegeschreven aan een te zuinige opstelling. Dat is de kern van een reactie van burgemeester Agnes van Ardenne van Westland op vragen van LPF-fractievoorzitter Dave van der Meer, die dinsdag zijn gepubliceerd.

De Coalitie HOT is in het leven geroepen om de herstructurering van het glastuinbouwgebied te helpen bevorderen. In een commissievergadering van de gemeenteraad stelde Van der Meer op 6 september dat de coalitie te lage biedingen zou doen voor aan te kopen percelen. "Waarom onteigening onderzoeken als de HOT zich niet aan de regels van de markt houdt?", opperde Van der Meer.



Hij wil deze 'gierige' opstelling niet beloond zien worden. "We gaan er vanuit dat de HOT, mocht in de toekomst tot onteigening worden overgegaan, het verschil dat op kan treden als de onteigeningsuitkomst wel tot een marktconforme prijs leidt, zelf bij gaat leggen", opperde de LPF-voorman.

Burgemeester Van Ardenne laat in haar beantwoording een ander geluid horen. "Geconstateerd wordt dat er (te) hoge prijzen worden gevraagd in de markt. Het bieden van niet-marktconforme (te hoge) prijzen kan een sterk prijsopdrijvend effect teweeg brengen en daarmee de markt ontwrichten. Primair zal onteigening een instrument zijn dat ingezet kan worden in situaties waarin doelbewust modernisering van het gebied (ernstig) wordt gefrustreerd", aldus Van Ardenne. Zij voegt daar nog ter overdenking aan toe: "Zoals bekend is onteigening een zwaar rechtsmiddel en gelden strikte eisen aan het inzetten daarvan."

Categorieen:
Westland Economie