Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Van der Tak ereburger van Westland

Door: WOSRedactie

Gepubliceerd op: woensdag 27 september 2017 17:49

Foto: Fred van der Ende


Burgemeester Sjaak van der Tak is benoemd tot ereburger van Westland en hij is pas de tweede persoon die deze onderscheiding heeft gekregen. Woensdagmiddag ontving Van der Tak de bijbehorende versierselen uit handen van locoburgemeester Theo Duijvestijn tijdens zijn afscheid in een bijzondere raadsvergadering in het nieuwe gemeentehuis in Naaldwijk.

Van der Tak is ruim dertien jaar burgemeester van Westland geweest. Hij heeft zich, naast de vervulling van het burgemeestersambt, op nationaal en internationaal niveau ingezet voor de glastuinbouw. Hij ontwikkelde zich tot 'Mr. Greenport', aldus de gemeente.

Gemeentelijke onderscheidingen
Sinds 2005 heeft de gemeente Westland een beleid voor gemeentelijke onderscheidingen, bestaande uit de WestlandStek, de erepenning in zilver en de erepenning in goud met daaraan gekoppeld het ereburgerschap. De WestlandStek en de erepenning in zilver worden regelmatig toegekend en uitgereikt.

Het college achtte het afscheid van Van der Tak een uitgelezen moment om een tweede ereburger van Westland te benoemen. Het ereburgerschap van Westland is tot op heden eenmaal toegekend: in 2014 aan Cees Mostert.

Toespraken
Alvorens Van der Tak tot ereburger van de gemeente Westland werd uitgeroepen, was hij door een aantal gasten toegesproken. Dat begon met streekdichter Marijke van Geest, die "namens het kind Westland afscheid neemt van onze burgervader". Met een knipoog naar de roemruchte tv-reportage van Rutger Castricum uit 2011 bestempelde zij hem tot de "James Bond van de tuinbouw".

Commissaris van de Koning Jaap Smit beschouwt de nieuwe baan van Van der Tak als een logisch vervolg: "Hij gaat doen, wat hij in de afgelopen dertien jaar heeft gedaan". Smit beschreef de burgemeester als een ambassadeur van de tuinbouw.

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb sprak namens de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag. Hij had in 2002 een sollicitatiegesprek met toenmalig Rotterdams wethouder Van der Tak voor de functie van directeur bij die gemeente. Dat gesprek is van groot belang geweest voor zijn loopbaan, aldus Aboutaleb, die overigens aanvankelijk werd weggekaapt door Amsterdam, nadat de tamtam zijn werk had gedaan.

Namens de gemeenteraad bood Karin Zwinkels enkele creaties aan van kunstenares Tiny van der Sar, waarna locoburgemeester Theo Duijvestijn aan het woord kwam en naar het 'ereburgerschap' toepraatte.
Van der Tak sloot af met een uitvoerige toespraak, waarna hij aan de fractievoorzitters een cartoon aanbood waarop zij alle negen geportretteerd zijn.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Greve banden algemeen
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS