Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Van Schipluiden naar De Lier zonder te verhuizen

Door: Kyra Moor

Gepubliceerd op: dinsdag 13 augustus 2019 13:27


Wim en en Tilly van Leeuwen wonen in de Oostbuurt in De Lier. Maar voor de herindeling van het Westland, vijftien jaar geleden hoorde het gebied nog bij gemeente Schipluiden. Een verandering die Wim, die twaalf jaar lang gemeenteraadslid was in Schipluiden, destijds heel erg vond. "Schipluiden was een fijn dorp, ik had veel contacten daar. Dan word je ineens overgeheveld naar het Westland. Ik had er eigenlijk gewoon een hekel aan."

Maar, meneer Van Leeuwen was er in zijn raadsperiode wel van overtuigd dat een herindeling nodig was. Gemeenten hadden op die manier meer draagvlak. Liever had hij wel gezien dat De Lier bij Schipluiden en Maasland was gevoegd, maar het mocht niet zo zijn. Glas en gras moesten worden gescheiden, en in de Oostbuurt stonden veel kassen. Tuinders in de omgeving vonden de overgang naar Westland dan ook minder erg.

"Achteraf viel het wel mee, dat moet ik er wel bij zeggen", geeft de ex-Schipluidenaar toe. Hoewel de familie Van Leeuwen op Schipluiden gericht was, hadden ze al wel contacten in De Lier, onder andere op kerkelijk vlak. Ook mochten ze lid worden van de Lierse jeu-de-boulesvereniging De Boullier, waar destijds alleen Lierenaren lid van mochten worden. Vijftien jaar later zit meneer Van Leeuwen zelfs in het bestuur. Wel mist hij de korte lijntjes met ambtenaren in Schipluiden: "Ik kende iedereen in het gemeentehuis, je had directer contacten. Dat mis ik echt in Westland."

Na vijftien jaar is de ex-Schipluidenaar naar eigen zeggen dan ook geen Westlander: "Ik voel me Lierenaar, maar geen echte Westlander. Dat heb ik me nog nooit gevoeld."

In onze zomerserie trekken wij de komende weken door de regio. Elke week in de zomervakantie heeft een eigen thema. Deze week hebben we aandacht voor de herindeling van het Westland, vijftien jaar geleden. Woensdag een verhaal over een koppel dat na de herindeling niet meer bij Westland hoorde, maar ook niet bij Midden-Delfland.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Greve banden algemeen
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS