Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Veel belangstelling voor boek 'Het Westland en de Atlantikwall'

Door: Dennis van Schie

Gepubliceerd op: dinsdag 11 december 2018 14:13

Foto: huizen aan de Groeneweg moesten plat voor de bouw van de tankgracht - Historisch Archief Westland


Onder grote belangstelling is maandag het boek 'Van glazen stad tot Duitse vesting, het Westland en de Atlantikwall, 1941-1950' gepresenteerd. Het boek gaat onder meer over de gevolgen van de aanleg van die Atlantikwall voor het Westland.

De Atlantikwall was een verdedigingslinie van de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog, die liep van Noorwegen tot de Frans-Spaanse grens. Hoek van Holland lag in de oorlog op een zeer strategisch punt en werd zwaar verdedigd. Er kwamen twee tankgrachten, die dwars door het Westlands kassengebied liepen.

Vooral kassen en huizen aan de Groeneweg in 's-Gravenzande moesten het ontgelden, omdat die in het schootsveld van de tankgracht stonden. Tijdens zijn onderzoek stuitte schrijver Geert-Jan Mellink op een bijzondere collectie privéfoto's van meneer W.A. van der Ende, die aan de Groeneweg woonde en de bouw van de tankgracht fotografeerde. Een aantal van die foto's is ook opgenomen in het boek.

Verder kwam de schrijver in contact met Cees Groenewegen, die als driejarige jongen in de buurt van de Waalbrug tussen 's-Gravenzande en Naaldwijk woonde, waar Duits afweergeschut stond. Die spanning herinnert hij zich nog wel. "Vliegtuigen die uit Engeland kwamen werden daar onder schot genomen. We konden de lichtkogels de lucht in zien gaan." 

Ook directeur Frank van Vree van het NIOD (Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie) sprak op de boekpresentatie. Hij ging in op de toenemende interesse in het onderwerp Tweede Wereldoorlog, waaronder ook overblijfselen uit die tijd. De generatie die de oorlog heeft meegemaakt, heeft volgens Van Vree geen plekken meer nodig om alles te herinneren. "Dat geldt niet voor ons. Wij hebben 'hulpmiddelen' nodig, ankerpunten waar wij onze herinnering aan kunnen vastknopen", vertelt hij. Het boek draagt daar zeker aan bij, meent Van Vree.

Het boek 'Van glazen stad tot Duitse vesting, het Westland en de Atlantikwall, 1941-1950' is vanaf nu te koop. 


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
GJ
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS