Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Veldritpionier Manus Brinkman (87) overleden

Door: Stefan van der Meer

Gepubliceerd op: vrijdag 1 juli 2016 12:15

Foto: Facebook Ons Maasland


Manus Brinkman is deze week op 87-jarige leeftijd overleden. Brinkman werd geboren in Maasland en zette in Nederland het veldrijden op de kaart. Toch werd hij in die discipline nooit nationaal kampioen.

Brinkman begon vlak na de oorlog met wielrennen, maar werd pas in de jaren '50 succesvol toen hij zich ging toeleggen op de cyclocross. Hij won tal van veldritten en veroverde diverse ereplaatsen. De Maaslander koerste voornamelijk in België, waar de sport al groot was. In dat land werd hij zo nu en dan ook aangeduid als Nederlands kampioen.

Toch werd het eerste Nederlands kampioenschap veldrijden pas in 1963 gehouden. Brinkman was toen al 35 en over zijn hoogtepunt heen. De titel ging naar de tien jaar jongere Huub Harings. Na het beëindigen van zijn carrière was hij nog tot op late leeftijd op de fiets te vinden.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Boekestijn
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS