Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Verdachte branden in Maasland en Maassluis blijft vastzitten

Door: Stefan van der Meer

Gepubliceerd op: vrijdag 12 oktober 2018 07:42

Foto: Archieffoto Tom van Bemmel


De 23-jarige verdachte van zeven branden in Maasland en Maassluis blijft voorlopig vastzitten. Dat werd donderdagmiddag duidelijk tijdens een zogenoemde Pro Formazitting bij de rechtbank in Den Haag, zo schrijft mediapartner Omroep West.

De Maaslander zou vier branden in boten in Maasland en Maassluis hebben aangestoken tussen 6 juni en 1 juli. In een van de boten zat een echtpaar toen de brand uitbrak. Zij konden op tijd wegkomen. A. zou ook een boothuis van de scouting en een auto in Maasland in brand hebben gestoken en brand hebben gesticht bij een brasserie in Maassluis.

Hij werd vlak na een brand in een boot in Maassluis ’s nachts opgepakt. Toen hij de politie zag, rende hij weg en verstopte zich. Bij zijn aanhouding zei hij: "Ik heb niks in brand gestoken, alleen wat weggegooid." In de rechtszaal zegt de 23-jarige verdachte tegen de rechter: "Ik zou dat nooit doen. Ik woon al 11 jaar in Maasland en iedereen kent mij. Ik heb nooit problemen gehad."

'Buitengewone interesse voor branden'
De officier van justitie vindt dat er voldoende bewijs is om de man vast te houden. "De verdachte had buitengewone interesse voor de branden. Hij heeft ernaar gezocht op de computer, screenshots gemaakt van nieuwsberichten, een filmpje gemaakt. Hij was op pad toen de branden werden gesticht. Hij is door getuigen en de politie gezien. Hij heeft ook toegegeven dat hij is gaan kijken."

De advocaat van de verdachte noemt het dossier 'summier'. "Het ligt niet voor de hand dat hij in zijn eigen dorp brand zou stichten. Het is een kleine gemeenschap, iedereen kent hem. Verder zijn er geen camerabeelden, hij had geen brandversnellende middelen bij zich bij zijn aanhouding en er is geen forensisch bewijs."

Ontwikkelingsachterstand
Het OM wil dat de Maaslander wordt onderzocht in het Pieter Baan Centrum (PBC), omdat er aanwijzingen zijn dat hij een ontwikkelingsachterstand heeft. Hij wil niet meewerken aan een psychisch onderzoek. De rechter vindt het niet nodig om hem te laten onderzoeken, omdat er te weinig aanwijzingen zijn voor een stoornis.

De volgende zitting is over ongeveer drie maanden.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Boekestijn
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS