Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Verdachte moord Den Hoorn niet naar 'Pieter Baan'

Door: Stefan van der Meer

Gepubliceerd op: vrijdag 3 augustus 2018 11:40

Foto: District8 1


Vincent de B. (41), één van de verdachten van de moord op een 59-jarige inwoner uit Den Hoorn, hoeft van de rechtbank niet naar het Pieter Baan Centrum (PBC) voor een verplichte observatie. Het Openbaar Ministerie (OM) had hier vrijdag om gevraagd tijdens een pro formazitting tegen de drie verdachten. De B. wordt samen met twee anderen verdacht van het doodsteken van de Hoorenees. De man uit Didam zwijgt tot nu en heeft niet willen meewerken aan een psychologisch onderzoek.

Dat schrijft mediapartner Omroep West. Het 59-jarige slachtoffer werd op 22 januari dood gevonden in zijn huis aan het Kloosterpad in Den Hoorn. Hij had voor zijn dood stiekem GHB gekregen en werd geschopt en geslagen tegen zijn hoofd. Ook werden zijn armen en benen vastgebonden met tape en werd hij beroofd van zijn tv, sleutels en telefoon. Een aantal messteken in zijn rug werd hem uiteindelijk fataal.

De officier van justitie wilde dat De B. verplicht wordt opgenomen omdat hij tot nu toe niks zegt. "Het is belangrijk om meer te weten te komen over zijn beweegredenen." Ook de ontwikkeling van zijn strafblad baart zorgen volgens de officier: "Het lijkt erop dat hij steeds ergere feiten gaat plegen." Een deskundige die De B. onderzocht adviseerde ook een observatie in het PBC vanwege zijn lange strafblad en zijn gebruik van amfetamine en XTC.

'Ik zie geen meerwaarde'
De advocaat van de verdachte zag de noodzaak van een persoonlijkheidsonderzoek niet in. Ook zou dat teveel inbreuk maken op zijn privacy, zei ze. Daarbij zou het zeker negen maanden duren voordat het PBC een rapport klaar heeft. De B. liet tijdens de zitting weten dat hij sowieso niet van plan is om mee te werken: "Ik zie de meerwaarde er niet van in."

De rechtbank besloot uiteindelijk om De B. niet naar het PBC te sturen omdat er geen enkele aanwijzing is dat "er sprake is van psychopathie". Ook vreesde de rechtbankvoorzitter dat een observatie niks zal opleveren als de verdachte toch niet meewerkt.

Werk als schoonmaakster
De advocaat van verdachte Daniëlle van H. (44) wilde dat de vrouw het proces buiten de gevangenis mag afwachten. Volgens hem heeft Van H. een kleine rol gehad in de roofmoord. "De rol van mijn cliënt is ondergeschikt aan die van de andere twee, puur volgend", zei hij. Ook kan zij gelijk na haar vrijlating aan de slag als schoonmaakster. "Ik heb mijn stinkende best gedaan", zei Van H. over de certificaten die ze in gevangenis heeft behaald.

Maar volgens justitie is de rol van Van H. groter. Ze heeft de andere verdachten naar het huis van Vogelaar gereden. De officier wilde dan ook dat zij in de cel zou blijven. "Alleen de mishandeling is al goed voor jaren en jaren gevangenisstraf", zei ze. De rechtbank bepaalde dat zij vast blijft zitten. Ook de andere verdachten, Gijsbert S. (19) en Vincent de B. blijven in de cel.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Greve banden algemeen
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS