Archief

Verloskundigen bezorgd over toekomst kraamafdeling

Verloskundigen, politici en inwoners van Maassluis en omstreken zijn bezorgd over de toekomst van de kraamafdeling in het Franciscus Vlietland Ziekenhuis in Schiedam. De raad van bestuur van het ziekenhuis wil de kraamafdeling concentreren op één locatie, namelijk het Franciscus Gasthuis in Rotterdam. Maar volgens de critici is dat te ver weg en komt dat de veiligheid van baby's niet ten goede.

Ook vraagt verloskundige Iris Lensveld, voorzitter van de Verloskundigen Coöperatie Verve, zich af wat de samenvoeging van de twee afdelingen gaat betekenen voor de kwaliteit van de kraamzorg. Volgens haar wordt juist in een aantal onderzoeken gesteld dat vergroting van kraamafdelingen nietper se zaligmakend is en soms juist nadelig werkt.



Slechte ontwikkeling

Henrike Heijboer van CDA Maassluis vindt de huidige kraamafdeling op in Schiedam helemaal goed zoals het nu is en ziet een verhuizing naar Rotterdam als een slechte ontwikkeling. Vooral de langere reistijd ziet zij als een groot probleem. Zaterdag wordt in samenwerking met andere politieke partijen een petitie aangeboden aan de raad van bestuur van het ziekenhuis.

Karen Kruijthof van de raad van bestuur benadrukt dat er op alle locaties, ook die in Schiedam en de polikliniek in Maassluis, zorg voor zwangeren blijft. Alleen de kraamafdeling gaat verhuizen naar het 8 kilometer verderop gelegen Gasthuis. Volgens haar is de wijziging vooral ingegeven door een verhoging van de zorgkwaliteit en niet zozeer door geld. Maar ze geeft wel toe dat er hogere verwachtingen van de zorg zijn, voor minder geld.



Noodgeval

Een cliënt van verloskundige Lensveld geeft desgevraagd aan dat ze het geen prettig idee vindt als de afdeling naar Rotterdam zou gaan. Zelf heeft ze een noodgeval gehad waarbij ze zo snel mogelijk naar het ziekenhuis moest voor haar baby. Ze betwijfeld of alles goed zou zijn gekomen als ze naar het Gasthuis had gemoeten.

Officieel moet er nog een beslissing worden genomen over het voornemen tot het verplaatsen van de afdeling, maar een alternatief is er tot nog toe niet. En meer geld om de afdeling alsnog in Schiedam te houden komt er naar alle waarschijnlijkheid ook niet. Daarmee lijkt de verhuizing onontkoombaar.

Categorieen:
Maassluis Algemeen