Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Filteren op datum:
        
Video Mogelijk toch nieuw Polenhotel in Maasdijk vrijdag 17 augustus 2018 09:09

Mogelijk toch nieuw Polenhotel in Maasdijk

Er komt mogelijk toch een nieuw gebouw voor de huisvesting van arbeidsmigranten in Maasdijk, in de buurt van McDonald's. Een uitzendbureau heeft woensdagavond laat een aanvraag ingediend. Die aanvraag moet beoordeeld worden volgens het oude bestemmingsplan, omdat dat pas donderdag officieel is aangepast. Het is een bittere pil voor verantwoordelijk wethouder Cobie Gardien. Het college van B en W liet halsoverkop raadsleden terugkeren van vakantie, omdat in het bestemmingsplan een 'gat' was ontdekt. "Dat gat maakte ongebreidelde huisvesting van arbeidsmigranten mogelijk", zegt wethouder Gardien. "Dat lijkt ons niet wenselijk".Afgelopen vrijdag werd Gardien door de gemeentelijk advocaat op de hoogte gesteld, dat het bestaande bestemmingsplan inderdaad wel heel veel ruimte bood voor de bouw van diverse hotels. Niet alleen de reguliere hotels zouden zich er kunnen vestigen, ook een hotel voor arbeidsmigranten zou er een plaats kunnen krijgen. En dat terwijl eerder in de gemeenteraad was afgesproken om de arbeidsmigranten beter over de gemeente te verspreiden. In Maasdijk zit al een 'Polenhotel'."Het advies van de advocaten was om zo snel mogelijk de raad bij elkaar te roepen om dat gat te dichten", zegt ze tegen de WOS. Daarop is de griffier van Westland gaan rondbellen om te kijken of er genoeg raadsleden aanwezig zouden kunnen zijn om besluiten te nemen. Dat bleek het geval.De raad besloot vervolgens in grote meerderheid om de vergadering achter gesloten deuren te houden. Maar dat blijkt dus niet afdoende geweest te zijn. Het college had al opdracht gegeven om het besluit erover de volgende dag in lokale krant Groot Westland te plaatsen. Die komt formeel op donderdag uit, maar ligt bij sommigen woensdag al op de mat en staat dan ook al online. Verder zijn er volgens Gardien mogelijk ook raadsleden geweest die na de vergadering toch iets te loslippig zijn geweest.Overigens is nog onduidelijk of het tweede 'Polenhotel' er ook daadwerkelijk komt. Eerst moet de aanvraag worden getoetst aan het oude bestemmingsplan. De gemeente bekijkt nu wat de gevolgen de aanvraag zijn en informeert de gemeenteraad daar volgende week over.
Lees meer
Video Mogelijke komst tweede 'Polenhotel' in Maasdijk is reden extra raadsvergadering woensdag 15 augustus 2018 11:11

Mogelijke komst tweede 'Polenhotel' in Maasdijk is reden extra raadsvergadering

De geheimzinnige kwestie die de Westlandse politiek al dagen in zijn greep houdt, draait om de mogelijke komst van een tweede 'Polenhotel' in Maasdijk. Daarom moesten de raadsleden en het college van burgemeester en wethouders met spoed terugkomen van hun vakanties. Hoewel de gemeente er voorlopig niks over wil zeggen, bevestigen raadsleden tegenover mediapartner Omroep West dat het Polenhotel inderdaad het hete hangijzer is. De gemeenteraad heeft nu met een ingreep de komst het Polenhotel voorlopig weten tegen te houden. De gemeente heeft om dat te regelen een zogeheten 'voorbereidingsbesluit' genomen. Dat is woensdag gepubliceerd in huis-aan-huisblad 'Groot Westland'. Meerdere raadsleden bevestigen dat de 'geheime kwestie' inderdaad de mogelijke komst van een tweede Polenhotel in Maasdijk betreft.Een woordvoerder van de gemeente wil niet inhoudelijk reageren. "Wij komen vrijdag met een reactie, dat hebben we zo afgesproken met de gemeenteraad. We hebben ons gerealiseerd dat het besluit woensdag al in de krant zou komen, maar dat neemt niet weg dat we vrijdag pas met een toelichting komen."Nog een Polenhotel in Honderdland?Het hotel zou ter hoogte van Honderdland 10 moeten komen, aan de Blauwhek en Oranjesluisweg in Maasdijk. Een paar honderd meter verderop ligt het al bestaande 'Polenhotel' Hotel Westland. Twee woonlocaties met arbeidsmigranten uit Oost-Europa zo dicht bij elkaar is volgens veel raadsleden te veel van het goede. Zij willen de Oost-Europeanen beter over de gemeente spreiden.De vraag blijft waarom het college van b en w juist nu de gemeenteraad heeft teruggeroepen van vakantie. In juli werd er namelijk al een aanvraag gedaan voor een nieuw 'Polenhotel' en dus kwam de kwestie bepaald niet als verrassing. "Ik heb twee maanden geleden al vragen gesteld over deze kwestie", zegt Peter Duijsens van Westland Verstandig. "Kennelijk heeft het college afgelopen vrijdag pas ingezien hoe ernstig de situatie is. Als er nu een ondernemer met een goede aanvraag zou komen, hadden ze die niet kunnen weigeren."Verbazing en verbijsteringHet bestemmingsplan bleek namelijk ruimte te bieden voor een tweede 'Polenhotel', maar met het raadsbesluit van dinsdag is daar voorlopig een streep door gezet. Op de PvdA na stemden dinsdagavond alle partijen in met het collegevoorstel. In september zal de gemeenteraad een uitgebreid debatteren over waar en hoe de 5.000 arbeidsmigranten in de gemeente Westland gehuisvest moeten worden.Raadslid Nico de Gier van de PvdA vindt het nog steeds onbegrijpelijk dat de gemeenteraad voor deze kwestie terug moest komen van vakantie. "Ik denk dat veel mensen zullen denken: 'Ging het daar nou over?'" Veel raadsleden zijn verbijsterd over de gang van zaken. "Het proces is dramatisch verlopen, dit had het college compleet anders moeten aanpakken", zegt Remmert Keizer van GemeenteBelang Westland.
Lees meer
Video Strandweg in Hoek van Holland krijgt geen ongelijkvloerse kruising woensdag 15 augustus 2018 10:10

Strandweg in Hoek van Holland krijgt geen ongelijkvloerse kruising

Het spoor in Hoek van Holland krijgt definitief geen ongelijkvloerse kruising bij de Strandweg, als de metrolijn wordt doorgetrokken naar het strand. Dat heeft de Raad van State woensdag geoordeeld. Omwonenden waren in beroep gegaan tegen het besluit van de Rotterdamse gemeenteraad om een gelijkvloerse kruising aan te leggen, maar die bezwaren zijn van tafel geveegd. Volgens de bewoners zouden vooral op zomerse dagen opstoppingen en verkeersonveilige situaties ontstaan. Zij zien liever dat er een tunnel komt, maar die is volgens de gemeente te duur. De appellanten voeren echter aan dat niet alle goedkopere opties zijn onderzocht. Daarmee is de Raad van State het echter oneens: de gemeenteraad kon 'in redelijkheid' kiezen voor de gelijkvloerse kruising. Een ongelijkvloerse kruising zou ruim 19 miljoen meer kosten.Er was ook bezwaar gemaakt tegen de verlenging van de Hoekse Lijn naar het strand. Hier zou namelijk maar een beperkt deel van het jaar gebruik van worden gemaakt en zijn er alternatieven, zoals pendelbussen. De Raad van State daarover: "In de huidige situatie is de infrastructuur naar Hoek van Holland op drukke stranddagen overbelast. Verder heeft de gemeenteraad overtuigend aangetoond dat de reizigerscapaciteit van die alternatieven, zoals pendelbussen, te beperkt is in vergelijking met een metroverbinding." De metroverbinding zorgt bovendien voor meer gemak (men hoeft niet meer over te stappen) en een kortere reistijd.Ann van den Berg, voorzitter van de Vereniging van Eigenaars Strandweg, is teleurgesteld over de uitspraak. In een verklaring stelt ze dat de toekomst zal uitwijzen of het een wijs besluit is. Wel gaat ze door met haar protest, want de constructeur van de appartementencomplexen aan de Strandweg zou het er niet mee eens zijn dat de doorgetrokken Hoekse Lijn op 9 meter afstand van de fundering van de gebouwen komt te liggen. "Misschien komen wij dan weer bij de Raad van State en hopen dan op een positief antwoord", besluit Van den Berg.Ook de gemeente Rotterdam heeft gereageerd op de uitspraak. Rotterdam stelt dat hoewel het bestemmingsplan nu onherroepelijk wordt, nog niet nog direct zal worden gestart met de bouwwerkzaamheden in het veld. Hiervoor moet nog een aantal andere procedures en processen worden doorlopen: "De gemeente Rotterdam maakt de vervolgstappen zo snel mogelijk bekend."
Lees meer
Video Video Extra vergadering gaat in beslotenheid verder dinsdag 14 augustus 2018 19:07

Extra vergadering gaat in beslotenheid verder

Een meerderheid van de Westlandse gemeenteraad heeft deze dinsdagavond besloten om de extra raadsvergadering verder te laten plaatsvinden achter gesloten deuren. Raadsleden hadden tot 20.00 uur uur de tijd om zich in te lezen in de stukken die besproken moeten worden in de ingelaste vergadering. Weliswaar liet Peter Duijsens van oppositiepartij Westland Verstandig weten dat hij liever in openbaarheid zou vergaderen, maar dat het eigenlijk nu niet anders kan. PvdA-fractievoorzitter Nico de Gier blijft tegen een besloten vergadering, maar hij kon de rest van de raadsleden niet overtuigen. Het enige dat tot nog toe bekend is, is dat het om een reparatie gaat in een zaak over de huisvesting van arbeidsmigranten.  Het college van burgemeester en wethouders heeft niets losgelaten en wil dat voorlopig zo houden. Dinsdagavond tot 18.00 uur wisten zelfs de fractievoorzitters nog van niets. Daarmee zijn de officiële procedures rondom het uitschrijven van een extra raadsvergadering niet gevolgd, met een boze raad tot gevolg.Burgemeester Van Ardenne kreeg aan het begin van de vergadering van vrijwel de gehele raad er flink van langs. "Het gaat om vertrouwen. Dat gaat in deze casus niet op. Ik vind dat we hier als stemvee behandeld worden. Procedureel is dit gewoon een lachertje", vat GroenLinks-fractievoorzitter Ulbe Spaans samen. Diverse fracties vielen hem bij.Dinsdagavond is een nog onbekend besluit genomen. Vrijdag moet daar meer over bekend worden.
Lees meer

Meer