Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Filteren op datum:
        
Video Westland Passion vertelt paasverhaal door de ogen van Judas zondag 21 april 2019 09:09

Westland Passion vertelt paasverhaal door de ogen van Judas

Voor de laatste keer stond popkoor Fine Tuning op de planken om het paasverhaal te vertellen. Na de voorgaande vier edities in de Bartholomeuskerk in Poeldijk, werd dit jaar de aandacht gericht op misschien wel de belangrijkste schakel in het inspirerende verhaal van Pasen: Judas. Want wat ging er eigenlijk door Judas heen tijdens het Laatste Avondmaal, tijdens de kus waarmee hij Jezus verraadde en tijdens de kruisiging van Jezus? De 'Judas Passion' is een eigentijdse versie van het verhaal. "De meeste mensen beseffen niet hoe actueel het Paasverhaal is en welke verborgen boodschappen erin voorkomen", vertelt Paul Onings, vaste verteller van de Westland Passion. "Er schuilt mogelijk een kleine Judas in iedereen..."Naast de uitvoering op Goede Vrijdag werd de 'Judas Passion' ook woensdagavond vertolkt. Deze extra Passion is nodig omdat de Bartholomeus kerk te klein bleek tijdens eerdere edities. Hoofdrolspeler Rico Kuiper kruipt in de rol van Judas en houdt er een bijzondere voorbereiding op na. "Ik bereid me voor op mijn rol met Metallica op mijn oren", vertelt Kuiper. "Daar word ik lekker ontspannen van en dan is het maar hopen dat ik mijn teksten onthoud, want dat is niet mijn sterkste kant."Jezus, Petrus en MariaIn de Westland Passion wordt het Paasverhaal voor een groot deel verteld via (pop)muziek, afgewisseld met toneel waarin het Westlandse accent niet ontbreekt. De afgelopen jaren is het verhaal verteld vanuit het oogpunt van Jezus, Petrus en Moeder Maria.Rico Kuiper was er alle edities al bij: "Voor mij is deze Westland Passion extra bijzonder. In de vijfde keer dat we deze voorstelling uitvoeren mag ik nu na Petrus en Jezus ook Judas spelen. Drie totaal verschillende rollen. Ik merk dat de rol van Judas qua energie een rol is die me past."
Lees meer
Video 100.000 zonnebloemen te koop voor de Zonnebloem donderdag 18 april 2019 17:05

100.000 zonnebloemen te koop voor de Zonnebloem

Twaalf tuinders gaan de jarige stichting de Zonnebloem op een wel heel bijzondere manier in de watten leggen. Nog voor het najaar willen zij 100.000 zonnebloemen verkopen en daar een duizelingwekkend bedrag mee ophalen. "Ik ben er heilig van overtuigd dat wij dit voor elkaar krijgen." Sjaak Buijs windt er geen doekjes om. Hij is, als een van de tuinders van het collectief Sunsation Sunflower, aan de uitdaging begonnen. De Lierenaar wordt vaker benaderd voor goededoelenacties, maar toen de Zonnebloem aanklopte, was hij om. De Zonnebloem bestaat 70 jaar en met ruim 500 vrijwilligers in Westland is het een van de grotere liefdadigheidsinstellingen in deze gemeente. De Zonnebloem is er voor volwassen mensen met een lichamelijke beperking en maakt het de 1.000 Westlandse gasten elke dag naar hun zin. Bijvoorbeeld met een uitstapje naar het winkelcentrum, uitwaaien op het strand of samen naar het tuincentrum. De verkoopactie begon begin april, tijdens het weekend van Kom in de Kas. Afgelopen woensdagavond nog was er een grote klapper te melden van 500 euro. Toen verkocht een van de leden van het Westlands Mannenkoor een grote partij aan zijn mede-koorleden."Via de afdelingen proberen wij zoveel mogelijk planten te verkopen", zegt voorzitter Tilly Goes van de Westlandse afdeling. "De opbrengst is beschikbaar voor activiteiten."Hoeveel zonnebloemen er uiteindelijk verkocht worden? Misschien wel het dubbele van de 100.000 beschikbare planten. Zo zijn er landelijk 38.000 vrijwilligers bij de Zonnebloem. "Ze hoeven er maar 2 of 3 te nemen en het is rond", lacht tuinder Sjaak Buijs. "Ik verwacht dat we wel de 2 aantikken. En dan bedoel ik 200.000."
Lees meer
Video Feest! De ANWB-paddenstoel bestaat 100 jaar woensdag 17 april 2019 18:06

Feest! De ANWB-paddenstoel bestaat 100 jaar

Hét baken voor fietsers en wandelaars in Nederland, de ANWB-paddenstoel, bestaat honderd jaar. Om dat jubileum te vieren, heeft de ANWB er een speciale expositie over ingericht op het hoofdkantoor. Bij de kanonnen in Ter Heijde staat zo'n jarige paddenstoel, maar die krijgt lang niet zo veel aandacht. Het is druk op het fietspad in de duinen bij Ter Heijde. Het mooie weer nodigt veel mensen uit om er even op fiets op uit te trekken. De meesten scheuren hard voorbij de jarige job. "Wie is er honderd geworden?", vraagt een dame in een scootmobiel. "O, die paddenstoel. Is dat alweer honderd jaar geleden? Ja, dat is iets van vroeger, hè..."In 1919 verschijnen de eerste paddenstoelen in het straatbeeld. Er komen op dat moment steeds meer fietsers die behoefte hebben aan bewegwijzering. Maar geld voor metalen borden is er niet, zo vlak na de Eerste Wereldoorlog. Een architect uit Baarn komt dan met het eenvoudige ontwerp van de paddenstoel op de proppen. Achteraf een iconisch ontwerp, want een paar jaar geleden is de paddenstoel uitgeroepen tot één van de meest aansprekende stukken design van de twintigste eeuw."Als historicus en fietser vind ik het een prachtig ding", zegt Hans Buiter van de ANWB. "Een mooi design en typisch Nederlands. Eenvoudig neer te zetten, hufterproof en ook niet duur." Met de groei van het recreatieve fietspadennet in de jaren twintig en dertig nam het aantal paddenstoelen explosief toe.Honderd jaar later staan door het hele land 5000 paddenstoelen, die ondanks de mogelijkheden van gps (global positioning system) en onder meer knooppuntwegwijzers nog altijd een rol vervullen. Hoewel in de loop van de tijd het uiterlijk van de paddenstoel verschillende keren is gewijzigd, is de basisvorm steeds dezelfde gebleven.
Lees meer
Video Video Gaat herstel van oudste boerderij in Westland laatste fase in? woensdag 17 april 2019 14:02

Gaat herstel van oudste boerderij in Westland laatste fase in?

Al tien jaar hangt om de oudste boerderij van Westland een wit zeil. Gaat dat zeil er in de zomer af en kan dan eindelijk begonnen worden met het laatste herstel van de Vlietwoning? De achterliggende stichting denkt van wel. De boerderij aan de Burgemeester Elsenweg in Naaldwijk, pal naast fietsbrug De Snelbinder, brandde in 2009 grotendeels uit. Kortsluiting blijkt de oorzaak en de Vlietwoning raakte zwaar beschadigd. Toen had het Westlands Schaatsmuseum er een onderkomen. Er verstrijken jaren en jaren. De stal wordt dankzij de brandverzekering in oude luister hersteld en er komen plannen voor renovatie van het oudste gedeelte van de Vlietwoning: het voorhuis. Het enige dat nog ontbreekt: geld. In mei komt de provincie Zuid-Holland met langverwacht uitsluitsel over een aangevraagde subsidie. Als het geld binnen is, kan een lening worden aangevraagd bij het Restauratiefonds. "Zodat we in juni of juli van start kunnen met de restauratiewerkzaamheden van het voorhuis", zegt architect Maarten Groenenweg. Hij hoopt de boerderij in het najaar wind- en waterdicht te hebben. Begin volgend jaar moet het werk af zijn. Het zou voor bewoonster Gré Ruigrok het einde betekenen van jarenlange onzekerheid. Verschillende factoren zorgen ervoor dat restauratieplannen niet of later kunnen beginnen. "Je wordt het een keer zat", zegt ze woensdag. "Als ik dit van tevoren had geweten, had ik er een punt achter gezet."Uiteindelijk moet de boerderij uit 1436 weer geld opleveren. Daarvoor is een exploitatieplan gemaakt. De stichting wil tentoonstellingen organiseren, scholen uitnodigen voor rondleidingen, fungeren als pleisterplaats voor fiets en wandelaars en de boerderij verhuren aan zelfstandigen als een fysiotherapeut.
Lees meer
Video In Westland pas op de plaats bij thuishulpuren woensdag 17 april 2019 00:12

In Westland pas op de plaats bij thuishulpuren

De gemeente Westland maakt een pas op de plaats met betrekking tot de zogeheten keukentafelgesprekken over thuishulpuren. Dit heeft wethouder Piet Vreugdenhil dinsdagavond toegezegd in de gemeenteraad. De opschorting geldt tot aan verdere bespreking van dit onderwerp in de eerstvolgende commissievergadering van de raad, begin mei. Vreugdenhil maakte duidelijk dat het werken met een checklist over wat de hulpbehoevenden zelf nog kunnen doen, verplicht is. Er is sinds afgelopen zaterdag echter onrust ontstaan over de zogeheten keukentafelgesprekken naar aanleiding van een publicatie in AD Westland. Daarin stond het relaas van twee hulpbehoevenden die bij de inventarisatie 'aan de keukentafel' te horen kregen dat zij worden gekort op thuishulpuren. Late motieNaar aanleiding van genoemde publicatie wilden de oppositiepartijen Westland Verstandig, GBW, D66, GroenLinks en PvdA dat wethouder Vreugdenhil tot nader order stopt met de huidige werkwijze bij het inventariseren van de reële thuiszorguren. De desbetreffende motie was normaal gesproken te laat ingediend, maar de indieners beriepen zich op urgentie.De coalitiepartijen - CDA, LPF, VVD en ChristenUnie-SGP - wilden het onderwerp eerst in commissieverband bespreken, op grond van meer cijfers dan de twee individuele gevallen die de krant haalden. De oppositie voelde zich echter door die meerderheid buitenspel gezet. Er werd zelfs een extra raadsvergadering op deze woensdag of donderdag verlangd om bespreking van het onderwerp af te dwingen.Burgemeester Bouke Arends voelde zich als voorzitter van de gemeenteraad geroepen om de vergadering te schorsen voor overleg met de fractievoorzitters en de wethouder. Na afloop hiervan dreigde GBW zelfs nog met het verlaten van de vergadering. Arends wilde vervolgens zijn uiterste best doen om alle partijen in de raadzaal te houden. Wethouder Vreugdenhil kon uiteindelijk de kou uit de lucht halen door toe te zeggen dat er in de komende weken geen keukentafelgesprekken gehouden zullen worden.
Lees meer

Meer