Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Vreugdenhil: Denk nog eens goed na over terugplaatsen beeld Machteld

Door: Richard Vroom

Gepubliceerd op: dinsdag 2 oktober 2018 23:37

Foto: Archief Fred van der Ende


Wethouder Piet Vreugdenhil vraagt de gemeenteraad van Westland nog eens goed na te denken over haar verzoek om het beeld van gravin Machteld terug te plaatsen op het Marktplein in 's-Gravenzande. Hij reageerde hiermee dinsdagavond op de vraag van Peter Duijsens (Westland Verstandig) over het moment waarop de desbetreffende motie van 12 juni jl. wordt uitgevoerd.

Het beeld van de gravin moest vorig jaar van het plein worden verwijderd voor de uitvoering van de totale vernieuwing van het Marktplein. Aanvankelijk ging de gemeenteraad ermee akkoord dat het beeld elders een plek zou moeten krijgen. Dat was namelijk een van de uitkomsten van een overlegtraject met belanghebbenden.


Nadat Duijsens tot twee keer toe bot had gevangen met een ‘terugkeermotie’ was het dit jaar in juni ineens toch raak, omdat behalve zijn fractie ook die van LPF en GemeenteBelang Westland zich vóór de motie uitspraken.

Vreugdenhil merkt in een dinsdagmiddag naar de gemeenteraad gestuurde brief op, dat de motie haaks staat op de uitkomst van het participatietraject en dat participanten zich niet serieus genomen voelen. Uit een schrijven van de ondernemersvereniging BIZ 's-Gravenzande blijkt dat deze bij terugplaatsing van het beeld de aangekondigde bijdrage aan het project Marktplein (40.000 euro) niet meer zal betalen.
Maar wat in financieel opzicht mogelijk nog zwaarder weegt: plaatsing van het beeld op het Marktplein kost 120.000 euro exclusief BTW en personele kosten, zo leert de brief van Vreugdenhil. Daarin is rekening gehouden met het niet-betalen van de 40.000 euro door de BIZ.

Duijsens reageerde dinsdagavond in een commissievergadering furieus: "Dit is echt schokkend. Ik heb het heel snel een beetje uitgezocht. Terugplaatsing kost niet eens een kwart van dat bedrag!" Bovendien vond hij het heel vreemd, dat het nieuwe Marktplein al geruime tijd geleden in gebruik genomen is en kennelijk de BIZ nog niet haar bijdrage betaald heeft.

Vreugdenhil suggereerde de commissie om het onderwerp in de volgende vergadering van de commissie Maatschappelijke Omgeving te bespreken. Maar dat gaat Duijsens te lang duren. Hij kondigde aan dat hij er in de eerstvolgende raadsvergadering (16 oktober) op terugkomt.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
greve
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS