Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Weber gaat in gesprek met Rotterdam over Oranjebonnen

Gedeputeerde Han Weber van de provincie Zuid-Hollland gaat praten met de gemeente Rotterdam over de uitvoering van de in 2013 gemaakte plannen voor het poldergebied Oranjebonnen bij Hoek van Holland. Dat zegde Weber woensdag toe in een vergadering van de Statencommissie Duurzaamheid. Binnen de commissie bestond breedgedragen zorg over de voortgang.

Oranjebonnen is de naam van het project voor de herinrichting van de Oranjebuitenpolder en de Bonnenpolder tussen Hoek van Holland en Maassluis. Het doel is om in het gebied de recreatieve voorzieningen, de ecologische verbindingen en de plattelandseconomie te versterken. Dat gebeurt op basis van het zogeheten Ambitiedocument, dat in het voorjaar van 2013 door het college van B en W van Rotterdam is vastgesteld en geldt voor de periode 2013-2020.


De commissie had inwoner Leen Vreugdenhil uitgenodigd om zijn visie op de ontwikkelingen te geven. "De actuele situatie laat zien wat er kan gebeuren als men de beschikbare bestuurlijke instrumenten niet of onvoldoende inzet. Nog even en er is geen sprake meer van 'duurzame landbouw' in de Bonnenpolders", besloot hij zijn betoog.

Gedeputeerde Weber wees er op, dat er voor wat betreft het publieke deel al veel gebeurd is. Hij noemde als voorbeelden de aanleg van recreatieve routes, de (fiets)brug over de Hoekse Lijn en een vispaaiplaats. 

Natuurbegraven
Ook werd er stilgestaan bij de afhankelijkheid van wat private partijen in het gebied willen ontwikkelen. Daarbij kwam men ook te spreken over het onderwerp natuurbegraven. Daarover werd binnen de commissie zeer uiteenlopend gedacht. Volgens Weber is het niet aan de provincie om nu een standpunt in te nemen. Als het plan concreet zou worden, dient er dan een toetsing aan de huidige regelgeving plaats te vinden. "Maar natuurbegraven moet niet op voorhand worden uitgesloten", aldus Weber.

Hij gaat nu dus over de voortgang van het project Oranjebonnen zijn licht opsteken bij de gemeente Rotterdam en tevens voor de commissie in kaart brengen, wat er tot dusver gebeurd is met de 3,5 miljoen euro die de provincie Zuid-Holland beschikbaar heeft gesteld voor deelprojecten in dit gebied.


Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS