Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Weer nieuwe aardwarmte-impuls in Westland

Er zijn in Westland nieuwe stappen gezet op het gebied van aardwarmte. Telersvereniging Prominent en een groep kwekers uit het glastuinbouwgebied tussen 's-Gravenzande en Hoek van Holland zijn een samenwerking aangegaan met ETP (Energie Transitie Partners). ETP is een onlangs opgerichte gezamenlijke onderneming van afvalverwerker HVC en de Westland Infra Groep. De initiatieven worden ondersteund door de gemeente Westland en de provincie Zuid-Holland.

Prominent en Geo 4 Energy (de naam waaronder tuinders in het 's-Gravenzandse Noordland en het Hoekse Kapittelland hun krachten hebben gebundeld) zijn samen goed voor ongeveer 300 hectare aan glastuinbouw.
Deze initiatieven komen bij de al bestaande projecten in Westland. Het gaat daarbij om de al operationeel zijnde projecten GreenWell (Honselersdijk) en Geothermie De Lier. Momenteel zijn in in uitvoering Nature's Heat in Kwintsheul en het project Vogelaer vlakbij het Verburch-complex in Poeldijk. Voor het meest ambitieuze project, de unieke Triasboring naar een diepte van 4 kilometer nabij De Wollebrand, moet nog dit jaar de boor de grond in.


Bij de nieuwe samenwerking in ETP-verband kunnen de kwekers zelf bepalen hoe zij willen deelnemen: als klant, participant of eigenaar. De tuinders hebben veel warmte nodig om hun gewassen te laten groeien en in Westland is genoeg potentieel aan aardwarmte voorhanden om grotendeels in de energievoorziening te voorzien.

Coalitie HOT
ETP wordt ondersteund vanuit de Coalitie HOT (Herstructurering en Ontwikkeling Tuinbouwsector), waarbinnen provincie Zuid-Holland zich samen met gemeente Westland vooral richt op duurzame energie, goede bereikbaarheid en slim ruimtegebruik. De ambitie van HOT is om binnen vijf jaar acht aardwarmteprojecten voor te bereiden of uit te voeren. Een deel van de beschikbare provinciale financiële middelen voor warmte wordt ook hiervoor ingezet. Naast gemeente en provincie draagt ook Rabobank bij.


Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS