Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Weg tussen Den Haag en Poeldijk wordt 'superduurzaam'

Door: WOSRedactie

Gepubliceerd op: vrijdag 15 september 2017 21:14


De provinciale weg tussen Den Haag en Poeldijk (N211) wordt nog duurzamer dan al was voorzien. Deze weg, die volgend jaar ingrijpend onder handen wordt genomen, wordt zelfs CO2-negatief. Dat is vrijdagmiddag aangekondigd tijdens een bijeenkomst van de provincie Zuid-Holland. Dit gedeelte van de N211 wordt bestempeld als "een praktijkproeftuin voor innovatie en samenwerking".

De straks volledig nieuwe Nieuweweg wordt in alle opzichten baanbrekend, aldus de provincie. "Zo wordt er energie gewonnen uit het wegdek, die lokaal opgeslagen wordt in een warmte-koudeopslagsysteem. Naburige bedrijven zijn ook aangesloten op het systeem, zodat warmte uitgewisseld kan worden. Objecten langs de weg, zoals lantaarnpalen en bushokjes, wekken zelf energie op. Materialen zijn zo veel mogelijk hernieuwbaar of worden hergebruikt uit de oude weg. Zo worden de bestaande betonnen damwanden gebroken en hergebruikt in de fundering van de nieuwe weg."

'Niet op één paard gewed'
Het plan waarmee BAM de aanbesteding won, bevat een grote diversiteit aan CO2-reducerende maatregelen. "We hebben niet op één paard gewed. Daardoor konden we 21 verschillende maatregelen in ons plan opnemen. Zo betrekken we actief de omgeving en geven we bedrijven met duurzame innovaties een kans. En niet zonder resultaat: het streven was om 4.000 ton CO2 te compenseren die bij de werkzaamheden zal vrijkomen. In totaal besparen alle maatregelen samen nu zo'n 13.000 ton CO2. De weg neemt dus per saldo CO2 op uit de lucht", aldus Ronald van Hulst, directeur BAM Infra Regionaal.
Ook de gemeente Westland, de TU Delft en scholen uit de omgeving zijn nauw betrokken bij het project N211.

Blijvend besparen
De CO2-besparing is niet eenmalig. De zonnepanelen en warmte uit de weg leveren nog jarenlang energie nadat de weg weer open is. Burgers en bedrijven profiteren direct mee door toepassing van het concept 'De Energieweg'. BAM verwacht dat weggebruikers zo'n 2,5 procent minder brandstof verbruiken, doordat de weg extra vlak en met een juiste textuur wordt aangelegd.

Planning werkzaamheden
In het eerste kwartaal van 2018 zullen de werkzaamheden starten. In het najaar van volgend jaar kunnen weggebruikers tussen Den Haag en Poeldijk voor het eerst over de volledig gereconstrueerde N211 rijden.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Greve banden algemeen
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS