Archief
WOS Media

WOS Media

Wereldwinkels Wateringen en Maassluis wel gezond

Waar de Wereldwinkel in 's-Gravenzande komende zaterdag noodgedwongen haar deuren moet sluiten, gaat het wel goed met de winkels in onder andere Wateringen en Maassluis. "We hebben een gezonde financiƫle situatie", aldus secretaris Rijk van Alphen van Wereldwinkel Wateringen.

Wereldwinkel 's-Gravenzande maakt al sinds 2008 geen winst meer. Dat komt vooral doordat er steeds meer Fairtrade-producten in de supermarkt te koop zijn. Bovendien is het niet gelukt om een ander pand te vinden met een lagere huurprijs.

Wellicht dat het stoffige imago ook een rol speelde. Maar, zegt Van Alphen: "De Wereldwinkel is helemaal niet stoffig, hoewel de naam dat misschien wel is. Als je eenmaal binnen bent, zie je dat het een heel moderne winkel is met prachtige cadeaus en mooie Fairtrade-artikelen."

Desondanks moet er wel wat gebeuren, vindt de secretaris. "Waar we naartoe willen is een verhouding van 85 procent echte Fairtrade-producten en 15 procent 'ondersteunende' duurzame artikelen."

Bij Wereldwinkel Maassluis wordt ook al zo gedacht. Zij hebben gekozen voor een bijproduct dat misschien niet Fairtrade is, maar wel voldoende oplevert om de rest van de winkel te laten renderen. Het gaat om verfproducten. "Je krijgt veel nieuwe klanten in de winkel. Die komen voor de verf, maken gelijk een rondje en nemen meestal ook nog iets mee."

Wereldwinkel heeft ook nog een vestiging in Naaldwijk, ook die heeft onlangs aangegeven open te blijven.