Archief

Westland geen voortrekker in onderzoek naar waterstof als energiedrager

De gemeente Westland is niet van plan om een voortrekkersrol te vervullen in de onderzoeken naar de mogelijkheid van waterstof als energiedrager. Via de Greenport West Holland wordt al bijgedragen aan onderzoek naar de toepassing van waterstof in de tuinbouw en per geval zal worden bekeken of verdere ondersteuning zinvol is.

Dit schrijft het college van B en W in antwoord op vragen van D66. Die had gevraagd een concreet plan te formuleren om de mogelijkheden van waterstof te onderzoeken en daarmee de glastuinbouwsector te verduurzamen. Het college vindt waterstof als energiedrager weliswaar een interessante optie, maar dan voor de lange termijn. "Op dit moment is het nog vooral een kwestie van pilots draaien en technische innovaties ontwikkelen", schrijft wethouder Varekamp.

Hij wijst erop dat de productie van waterstof nog erg kostbaar is en dat het productierendement laag is. Er wordt namelijk bijna 60 procent van de origineel opgewekte stroom (nodig om waterstof te maken) onderweg verloren. Eigenlijk is er dus een overproductie van elektriciteit nodig om het maken van waterstof interessant te maken.

Varekamp beantwoordt de vraag van D66 hoe het college aankijkt tegen de vervanging van elektriciteit door waterstof met 'zinloos'. "Waterstof wordt namelijk als drager van energie gebruikt om elektriciteit op te wekken. Waterstof als vervanger van aardgas is op basis van de huidige omzettingsrendementen nog weinig kansrijk."

Categorieen:
Westland Duurzaam