Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Westland en Midden-Delfland in 2020 meer kwijt aan jeugdhulp

Door: Stefan van der Meer

Gepubliceerd op: vrijdag 29 november 2019 12:19

Foto: Signbiblio 1


De jeugdhulp kost de gemeente Westland in 2020 ongeveer 1,5 miljoen euro extra en Midden-Delfland 150.000 euro. Dat is het gevolg van de uitspraak die de voorzieningenrechter in Den Haag eerder deed. Die concludeerde dat de tien gemeenten in Haaglanden die samenwerken op het gebied van inkoop van jeugdhulp te lage tarieven rekenen voor de zorg die zij inkopen.

De gemeenten willen in 2021 overgaan op een nieuwe manier van zorginkoop, het zogenoemd resultaatgericht indiceren en financieren. 2020 zou als een 'overgangsjaar' gelden. De aanbieders vonden dat de gemeenten te weinig wilden betalen en kregen eind oktober van de voorzieningenrechter gelijk. De in totaal tien gemeenten in de regio Haaglanden moeten daarom opnieuw naar de tarieven kijken voor de inkoop van jeugdhulp.

Met de zorgaanbieders is nu afgesproken dat voor 2020  de voorwaarden van 2019 zullen gelden, maar wel met een aanpassing aan de inflatie. De maatregel kost de gemeenten 15 miljoen euro extra, zo schrijven burgemeester en wethouders van Midden-Delfland in een brief aan de gemeenteraad. Voor Westland komt dat neer op 1,5 miljoen en voor Midden-Delfland 150.000 euro als de vraag naar jeugdzorg gelijk blijft. 

Gemeenten en zorgaanbieders gaan nog om de tafel over de contracten vanaf 2021. Inzet van de gemeenten is nog steeds het resultaatgericht indiceren en financieren. Overigens loopt er nog een hoger beroep van de gemeenten tegen het besluit van de rechtbank.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
GJ
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS