Archief
Archieffoto

Archieffoto

Westland focust op ruimte voor extra waterberging

Om Westland toekomstbestendig te maken voor wat betreft waterbeheer, moet er in het gebied tussen 's-Gravenzande, Poeldijk en Naaldwijk een waterberging komen met een capaciteit van zeker 50.000 kubieke meter. Dat werd maandagavond gesteld in een informatiebijeenkomst voor de gemeenteraad.

Aanleiding voor een verkenning met het oog op een calamiteitenberging was de wateroverlast die de streek in 1998 trof. Sindsdien zijn er door het hoogheemraadschap en de gemeente al tal van maatregelen getroffen om wateroverlast tegen te gaan. Deze hebben er toe geleid dat de zogeheten boezemcapaciteit nu precies op orde is, maar gezien de ontwikkeling van het klimaat is dat niet toekomstbestendig.

In het gebied tussen 's-Gravenzande, Poeldijk en Naaldwijk zijn aanvankelijk 47 locaties in beeld geweest. Dat is inmiddels teruggebracht tot drie (nog niet nader aangeduide) voorkeurslocaties. Wel werd opgemerkt, dat onderzochte locaties als het Waelpark (bij 's-Gravenzande) en De Kreken (bij Poeldijk) zijn afgevallen.

De oppervlakte van een waterberging van 50.000 kubieke meter is vanzelfsprekend onder meer afhankelijk van de waterdiepte. Die zal per locatie kunnen verschillen, afhankelijk van allerlei factoren. Overigens, ter vergelijking: de waterberging Wollebrand bij de Veilingroute heeft een capaciteit van 235.000 kubieke meter.

Bij de nieuwe waterberging wordt er gedacht aan koppeling met bijvoorbeeld woningen, zonnepanelen of recreatie. Binnen afzienbare tijd zal een voorstel bij het college van B en W worden neergelegd, waarna de gemeenteraad zich erover kan buigen.