Archief
WOS Media

WOS Media

Westland huisvest te weinig statushouders

De gemeente Westland heeft in het afgelopen half jaar te weinig statushouders gehuisvest. Voor de tweede helft van 2018 zouden er 110 vluchtelingen met een verblijfsvergunning een plekje in Westland moeten krijgen, maar tot nog toe loopt de gemeente 37 statushouders achter op de taakstelling die de provincie oplegt.

Dat Westland moeite heeft om aan de taakstelling te voldoen is al langer bekend. Het is ook niet de eerste keer dat men niet genoeg statushouders kan huisvesten. Ook in de eerste helft van 2018 lukte het de gemeente niet om aan de eisen van de provincie te voldoen.

Het college wil gaan aantonen dat de aan Westland opgelegde taakstelling te fors is. Die aantallen zijn tot dusver puur gebaseerd op het inwonertal van de gemeente, maar voor Westland zou een uitzondering moeten worden gemaakt, mede vanwege het aantal te huisvesten arbeidsmigranten.

In Maassluis en Midden-Delfland zijn er in de laatste zes maanden van 2018 juist meer statushouders gehuisvest dan de taakstelling. In Midden-Delfland waren dat er 12 meer en in Maassluis, waar er eigenlijk helemaal geen taakstelling was, waren dat er 7.