Archief

Westland wil aanleg rotonde Monster vlottrekken

B en W van Westland wil de impasse bij de gewenste rotonde op de kruising van de N211 met de Molenweg en de Zwartendijk in Monster doorbreken. Maar dan moet de gemeenteraad wel 380.000 euro beschikbaar stellen. Gebeurt dat niet, dan dreigt de aanleg met minimaal anderhalf jaar te worden vertraagd. Gebeurt het wel, dan kan nog dit jaar worden begonnen. En kan de gemeente er uiteindelijk nog een ton aan overhouden.

Dit blijkt uit een raadsvoorstel dat dinsdag in de commissie Ruimte aan de orde komt. De provincie, die de rotonde aanlegt, is al acht jaar bezig om het laatste benodigde stuk grond (met woning en tuinbouwbedrijf) in handen te krijgen. Er loopt al een onteigeningsprocedure. Maar als die volledig moet worden doorgezet kost dat, inclusief een eventuele gang naar de Raad van State, minimaal 18 maanden.

Probleem in de onderhandelingen is dat de provincie geen zogeheten woonrecht kan leveren na aankoop van de grond. De huidige eigenaar wil namelijk op een deel van het perceel, dat niet nodig is voor de rotonde, een nieuw huis bouwen. Dat woonrecht ligt bij de gemeente.

Om de zaak vlot te trekken, wil B en W vier percelen van elk 1000 m2 van de provincie kopen en daarbij gelijk een woonrecht inbrengen. De provincie kan dat woonrecht aan de eigenaar doorgeven, die dan op het resterende stuk grond een nieuw huis kan bouwen. De gemeente kan de vier percelen doorverkopen aan mensen die elders worden uitgeplaatst, omdat hun huidige woning op grond staat dat de bestemming glastuinbouw heeft.

Door die verkoop, zo heeft B en W berekend, kan voor de gemeente uiteindelijk per saldo toch een positief resultaat van circa 100.000 euro ontstaan. Het kan natuurlijk dat niet alle woonkavels worden verkocht. Maar de kans dat dit risico zich voordoet wordt laag ingeschat, zo schrijft B en W.

Categorieen:
Monster Westland Politiek