Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Westlanders en Hagenaars knappen Villa Ockenburgh samen op

Door: Kyra Moor

Gepubliceerd op: maandag 23 september 2019 16:03

Foto: WOS


Ongeveer 150 Westlanders en Hagenaars knappen samen de 17de eeuwse buitenplaats Ockenburgh op. Sinds 2012 is Stichting tot behoud van de Historische Buitenplaats Ockenburgh (SHBO) bezig met het opknappen van de vervallen plaats, net over de grens van Monster. Eerst zijn de moestuin en de buitenkant van de villa in hun oude glorie hersteld, dit jaar staat het interieur op de planning.

Voordat mensen uit de buurt begonnen aan het project stond het pand lange tijd te koop. "Ik kwam hier als Waterings meisje om te leren schaatsen en verstoppertje te spelen met mijn vriendinnen. Ik denk dat Ockenburgh voor veel mensen een jeugdherinneringenbos is dat teloorgegaan was", zegt Petra Brekelmans, voorzitter van de stichting.

Omdat het bos en het landgoed bij de grens van Westland en Den Haag ligt, is het volgens Brekelmans een uitermate geschikte verbindingsplek. "Dat Westlanders en Hagenaars hier samenwerken, vind ik het leukste." Het is dan ook de bedoeling dat de villa een laagdrempelige ontmoetingsplaats wordt voor iedereen. Voor ieders talent is plaats; van het maken van toneelvoorstellingen tot het oogsten van worteltjes.

Na de verbouwing is het de bedoeling dat in het gebouw een restaurant opent met een opleidingsgedeelte. "Zo kunnen we mensen helpen om weer op de arbeidsmarkt te komen." In eerste instantie zal de opleiding voor ongeveer tien personen in de horecasector zijn. "Maar misschien kunnen we in de toekomst ook plaats maken voor een opleiding in groenonderhoud." De stichting zal de opleidingen overigens niet zelf geven, maar laten doceren door professionals.

Alle mankracht en materiaal kan worden gebruikt in de buitenplaats. Zo zijn de tegels op het terras van de brasserie hergebruikt: ze lagen eerst op het dorpsplein van 's-Gravenzande. Ook meubels in de vergaderzalen zijn gesponsord. Maar de stichting heeft ook geld nodig voor de verbouwing, nog zo'n drie ton. Om dat geld op te halen, kunnen mensen een item in het huis adopteren, bijvoorbeeld een traptrede of een raam.
De stichting verwacht in oktober een bouwvergunning te krijgen.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Greve banden algemeen
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS