Archief
Archief WOS

Archief WOS

Westlands college houdt vast aan uitvoering afvalplan

B en W van Westland houden vast aan de uitvoering van het Afvalplan 2019-2022. Dat betekent zoveel mogelijk scheiden van afval bij de mensen thuis. Dit blijkt uit een memo van wethouder Leen Snijders dat zaterdagavond is gepubliceerd. De gemeenteraadsfractie van GBW had in schriftelijke vragen aangedrongen om nog eens serieus na te denken over het alternatief: nascheiding bij de afvalverwerker.

Op 30 december vroeg GBW naar de stand van zaken van de invoering van het Afvalplan Westland. Snijders reageert nu: "Via brieven, de gemeentelijke website, social media-kanalen en een krant 'Afval Nieuws' worden inwoners nader geïnformeerd over de aanpak en de planning van de verschillende maatregelen."

Ziet uw college, de ervaringen van andere gemeenten in ogenschouw genomen, invoering van het gescheiden inzamelen van plastic afval, blik en drinkverpakking (het PBD-afval) nog steeds als de beste manier?, wilde GBW vervolgens weten.

Snijders antwoordt hierop bevestigend. Het is volgens hem de beste strategie om binnen enkele jaren te voldoen aan de landelijke doelstelling. Uit vergelijkingen van gemeentes zou blijken dat gemeenten die alleen inzetten op servicebehoud door het nascheiden van PBD, minder goed presteren op de te behalen doelstelling.

'Beter ten halve gekeerd'

"Deelt uw college onze opvatting dat, nu de mogelijkheden tot nascheiding dichterbij zijn dan we een half jaar geleden nog dachten, de wijze waarop in Westland afvalinzameling plaats gaat vinden tenminste een heroverweging verdient? Beter ten halve gekeerd tenslotte, dan ten hele gedwaald", oppert de fractie.

Snijders stelt dat de bevindingen in een vrij recent rapport over nascheiding nog steeds actueel zijn. "Wij zien nascheiding vooral als een aanvulling op bronscheiding. Bij bronscheiding worden meer afvalsoorten gescheiden dan bij nascheiding. Het afval dat thuis door inwoners wordt gescheiden, is heel goed te recyclen. Ook het GFT, de etensresten en het papier worden dan goed gescheiden. In laagbouwwoningen is bronscheiding de meest effectieve en goedkope manier om afval te scheiden. Nascheiding is vooral een goede oplossing voor flats en appartementen", verklaart hij.

"Voor het restafval afkomstig van flats en appartementen wordt nascheiding toegepast en gaat in ons geval naar de nascheidingsinstallatie van HVC in Alkmaar. Het restafval van de laagbouwwoningen gaat naar de HVC Afvalenergiecentrale Dordrecht waar geen nascheidingsinstallatie aanwezig is. Verder geeft HVC aan dat bronscheiding een beter resultaat plastic oplevert dan nascheiding" , aldus Snijders.

Categorieen:
Westland Politiek