Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Westlandse raad neemt in geheim besluit om woningoverlast voor te zijn

Door: WOSRedactie

Gepubliceerd op: woensdag 19 februari 2020 22:12

Foto: Archief WOS


De gemeenteraad van Westland heeft dinsdagavond een zogeheten voorbereidingsbesluit genomen om onder meer woningoverlast via kamergewijze verhuur en woningsplitsing tegen te gaan. Initiatieven om woningen te splitsen - met als mogelijke risico's overbewoning, geluidsoverlast en extra parkeerdruk - worden in de la gelegd tot een definitief bestemmingsplan is vastgesteld.

Dit besluit, dat niet los kan worden gezien van een ontwikkeling aan de Hertenlaan 2 in Honselersdijk, is genomen in een geheime vergadering van de gemeenteraad, die dinsdagavond om 18.00 uur is gehouden, voorafgaand aan de reguliere raadsvergadering. Alle betrokkenen hadden een zwijgplicht tot en met middernacht in verband met de officiële publicatie van het besluit. Daarmee moest worden voorkomen dat er in de tussentijd aanvragen zouden worden ingediend.

De Huisvestingsverordening van de gemeente Westland regelt niet dat daarbij getoetst wordt aan een goed woon- en leefklimaat. Om dat wél te bereiken, is tevens een planologische regeling nodig. Deze ontbreekt momenteel voor de kernen van Westland. Volgens de gemeente is er "een toename van initiatieven waarbij geconstateerd is dat de huidige bestemmingsplannen onvoldoende kaders geven om negatieve effecten op de leefomgeving tegen te gaan".

'Misbruik van vertrouwen'
Fractievoorzitter Peter Duijsens van Westland Verstandig heeft na het verstrijken van de zwijgplicht het college van vals spel beticht. B en W hebben volgens hem misbruik van vertrouwen gemaakt. "Groot was de shock te moeten vaststellen dat het college plotsklaps op Valentijnsdag, vrijdag 14 februari, toch een vergunning afgaf voor huisvesting van 28 arbeidsmigranten bij de Hertenlaan in Honselersdijk", meldt hij.

Volgens Duijsens was dit in strijd met de belofte, in strijd met het voorbereidingsbesluit waarvan het college wist dat het er aan zat te komen. Na 18 februari had de vergunning niet meer verleend kunnen worden vanwege dat voorbereidingsbesluit.

Hoewel het college desgevraagd woensdagmiddag met een reactie zou komen op de aantijgingen van Duijsens, is het daar nog niet van gekomen. Wel kwam er deze dag nog een nieuwe dimensie aan de vergunning voor Hertenlaan 2. In die vergunning staat als een van de voorwaarden, dat er binnen een straal van 100 meter geen arbeidsmigranten mogen wonen. Door Westland Verstandig is de volgende schriftelijke vraag bij het college ingediend: "Inmiddels komt bij onze fractie het bericht binnen dat op 92 meter afstand van de woning Hertenlaan 2 zich bevindt Hofstraat 11 en daar is al een gebruiksfunctie kamergewijze verhuur voor verleend. (…) Is dit nog voor het college aanleiding om de vergunning weer in te trekken?" 


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
TipTop
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS