Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Westlandse tomaten groeien op drukste straat van New York

Door: WOSRedactie

Gepubliceerd op: donderdag 20 februari 2020 10:38

Foto: Albert-Zuurveld


Het beroemde Guggenheim Museum in New York staat de komende zes maanden in het teken van oplossingen die het platteland kan bieden voor grote maatschappelijke vraagstukken. Voor de deur van het museum worden heuse Westlandse tomaten gekweekt in een kas uit Monster, zo meldt mediapartner Omroep West. Daarnaast zijn ook bedrijven uit Zoetermeer en De Lier vertegenwoordigd.

Stijn Baan, de zoon van de Westlandse innovatiepionier en eigenaar van Koppert Cress Rob Baan, zit in een taxi in New York. Hij is net naar de officiële opening van 'Countryside – The Future' geweest en onderbreekt zijn verhaal om te vertellen dat hij overal posters ziet hangen met 'zijn' led-kassen uit Monster erop.

Het avontuur in New York begon twee jaar geleden toen Rem Koolhaas langskwam bij zijn bedrijf. "Hij kwam langs om kennis op te doen en zoog alles op als een spons", vertelt Baan. Hij vertelde dat hij een expositie wilde inrichten. "We hadden geen idee wat het precies zou worden, maar wij wilden daar onderdeel van zijn." Korte tijd later stond de foto van de kas op de eerste nieuwsberichten.

Gebruiksvoorwerpen als kunst
In het museum, gevestigd aan Fifth Avenue in hartje New York, staan talloze innovaties op landbouwgebied, waaronder een flink aantal uit de regio. "Er staan hommels van Koppert Biological Systems uit Berkel en Rodenrijs, drones om motten mee te bestrijden van Pats Indoor Drone Solutions uit Zoetermeer en een robot van Priva uit De Lier."

Tot groot vermaak van Baan worden deze gebruiksvoorwerpen in het museum behandeld alsof het kunststukken zijn. "Ze worden zorgvuldig met witte handschoenen beetgepakt."

Ballen getoond
Niet alleen in het museum is het Westland vertegenwoordigd. Voor de deur van het museum worden Westlandse tomaten gekweekt. "Priva/Infinite Acres en Rijk Zwaan hebben pas echt ballen getoond; zij hebben een teeltmodule midden op Fifth Avenue gezet. Dat trekt daar flink wat bekijks want dat zien ze daar niet elke dag", aldus Baan.

Volgens Baan wil Koolhaas met deze tentoonstelling laten zien wat er allemaal mogelijk is in de tuinbouw. "Als je tomaten kan kweken midden op Fifth Avenue, dan kan dat overal." Hij is er trots op dat het Westland zo'n grote rol speelt, maar volgens hem is het veel groter. "Ik ben er vooral trots op dat we kunnen laten zien dat de tuinbouw oplossingen kan bieden voor een hoop problemen die spelen in de wereld."


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
GJ
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS