Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Westlandse Zandmotor krijgt Brits broertje

Door: Stefan van der Meer

Gepubliceerd op: woensdag 27 december 2017 14:30

Foto: Zandmotor


De Zandmotor voor de kust van Ter Heijde, krijgt navolging voor de Engelse kust. In 2011 werd er 20 miljoen kuub zand in zee gestort. Door wind, golven en stroming haar werk te laten doen, heeft dat zand zich verspreid en vormt een natuurlijke kustbescherming. Deze techniek wordt nu ook in Engeland toegepast.

Door de zware stormen van 2007 en 2013 is een groot deel van het zand voor de kust van Engeland weggespoeld. In 2013 zakten daardoor zelfs huizen die op de kliffen stonden in zee. Om verdere erosie te voorkomen wordt er nu voor de kust van Norfolk een zandmotor gemaakt naar Nederlands voorbeeld. Die beschermt de gasterminal in Bacton en de naastgelegen dorpen.

"Eigenlijk zetten we de tijd 20 jaar terug", zegt kustdeskundige Jaap Flikweert van Royal Haskoning. "Die kuststrook met dorpen zal op termijn zeker verdwijnen doordat het eiland aan de oostelijke kant al sinds de ijstijd langzaam wegzakt en de kust afbrokkelt. Maar door de zandmotor zal dat proces worden vertraagd." Flikweert, die uit Naaldwijk komt en nu al jaren aan de oostkust van Engeland woont, is trots dat onze zandmotor in aangepaste vorm en kleiner naar Engeland gaat.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
's-Heeren Loo
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS