Archief

WOZ-verzachting voor tuinders met meerdere vestigingen in Westland

Westlandse bedrijven mogen voortaan verschillende locaties van hun bedrijf - ongeacht de ligging binnen Westland - samenvoegen tot één WOZ-locatie (Wet waardering onroerende zaken). Dat heeft het college van B en W besloten. Door dit besluit hoeven tuinders met meerdere locaties in Westland minder energiebelasting 'ODE' (opslag duurzame energie) te betalen aan de rijksoverheid.

Glastuinbouw Nederland en VNO-NCW Westland-Delfland verzochten het college deze maatregel te nemen, vanwege de grote nadelige financiële effecten die de glastuinbouw ondervindt van de duurdere landelijke energiebelasting. Dat het fors in de papieren kan lopen, onderstreepte rozenkweker Marc Koene eerder deze maand als inspreker in een commissievergadering van de gemeenteraad.

"Heel veel andere gemeenten denken wél mee met de kwekers", sprak Koene. Het bedrijf SK Roses kent weliswaar drie verspreid liggende vestigingen, "maar alle rozen worden op één locatie verwerkt en er is sprake van een centrale aansturing", betoogde hij. Volgens Koene zou fiscale bundeling tot één WOZ-locatie het bedrijf circa 700.000 euro op jaarbasis schelen.

Coronaviruscrisis

Dit besluit is mede genomen tegen de achtergrond van de desastreuze economische gevolgen van de uitbraak van het coronavirus COVID-19. De op internationale handel gerichte economie van de gemeente Westland is namelijk extra kwetsbaar voor wereldwijde crises, aldus de gemeente.

Bedrijven die voor deze maatregel in aanmerking komen, kunnen zich melden bij de gemeente via 14 0174 of info@gemeentewestland.nl.

Categorieen:
Westland Economie