Zaalhandbal dames: Westlandia wint belangrijke wedstrijd

Westlandia won een belangrijke wedstrijd in de onderste regionen van de tweede divisie. VELO versloeg streekgenoot Hellas. Verburch was niet opgewassen tegen de koploper. De twee selectieteams van Quintus haalden de punten op in Noord-Holland. De reserves van Westlandia waren moet opgewassen tegen de koploper.

Virto/Quintus lijkt klaar te zijn voor de dubbele ontmoeting tegen ZRK Naisa NIS van volgende week in Kwintsheul en daaropvolgend de topper tegen Morrenhof Jansen/Dalfsen. In de Westfrieslandhal in Wognum had de Heulse ploeg geen enkele moeite met thuisploeg Westfriesland/SEW. De Noord-Hollandse ploeg kan nog de degradatiepoule ontlopen, maar heeft daar wel een wonder voor nodig. Dit gebeurde niet en Quintus won met 39-13 na een ruststand van 16-8.

Quintus staat nu op plaats drie en de vraag is of dit een goede uitgangspositie wordt voor de strijd om het landskampioenschap. Eindigt Quintus als derde dan speelt het een tweeluik tegen de nummer zes van de ranglijst. De winnaar hiervan speelt tegen de nummer één van de competitie en dat zal VOC gaan worden. Eindigt Quintus als vierde dan treft het na een tweeluik tegen de nummer vijf de nummer twee van de ranglijst en dat is nu Dalfsen. De vraag is wie Quintus het liefst treft als de situatie op de ranglijst zo blijft.

Mocht het Quintus lukken om op basis van een beter doelsaldo op plaats twee terecht komen dan treft het in de halve finale om het NK de nummer vier of vijf van de ranglijst. In dit geval zal de topper tegen Dalfsen gewonnen moeten gaan worden.

De reserves van Virto/Quintus behaalden net als het eerste team een overwinning in Noord-Holland. Promovendus Westsite werd met 33-29 verslagen. Quintus leidde bij rust met 17-13 en deze marge kwam in de laatste 30 minuten niet meer in gevaar.

Door de overwinning van Veneco/VELO blijft het roemruchte AJ Sports/Hellas in degradatiezorgen. Deze zorgen heeft VELO niet, want de Wateringse ploeg blijft meedraaien in de subtop van deze divisie en wist aan de Laan van Poot in de Hellashal de tiende overwinning van het seizoen binnen te halen. VELO opende scherp en kwam op een 7-0 voorsprong. Deze marge wist VELO gemakkelijk vast te houden en met de uitblinkende Esmee Donker won de Wateringse ploeg met 26-19.

WPK/Westlandia behaalde in de strijd om lijfsbehoud een belangrijke overwinning. In sporthal De Pijl werd concurrent voor lijfsbehoud MIC met ruim verschil verslagen. Doordat Verburch verloor bij koploper en aanstaande kampioen BFC hebben Westlandia, Verburch en MIC evenveel punten (10). Hellas heeft een punt meer. Het lijkt erop dat de onderste zeven ploegen van de ranglijst uitgaan maken welke twee ploegen gaan degraderen. Het worden zes spannende wedstrijddagen.

Westlandia en MIC gingen in de openingsfase gelijk op. Na ruim tien minuten was de stand 4-4, daarna kreeg Westlandia de overhand in de wedstrijd en kon de thuisploeg uitlopen naar een 15-7 voorsprong bij rust. Na de pauze stond Westlandia verdedigend en aanvallend goed en drukte het door. MIC kreeg bijna geen mogelijkheid om tot score te komen. Westlandia deed dat wel en won met 33-16.

Verburch ging op bezoek bij Anytime Fitness/BFC. De ongeslagen koploper uit Beek had de voorgaande 15 wedstrijden al in winst omgezet en deed dat ook met wedstrijdnummer 16. BFC zette in de eerste helft de Poeldijkse ploeg op een achterstand van vijf treffers: 20-15. Na de pauze kwam Verburch sterk uit de startblokken en kwam terug tot een 25-24 achterstand. BFC kon in de resterende speeltijd uitlopen, doordat Verburch de scheidsrechters niet meehad. BFC won met 37-28.

De reserves van WPK/Westlandia gingen op bezoek bij de reserves van Foreholte. De koploper had nog geen enkele wedstrijd verloren en legde ook Westlandia over de knie. Foreholte opende sterk met een 9-1 voorsprong. Deze achterstand was te veel voor de Naaldwijkse ploeg. Foreholte bleek op alle fronten te sterk en won met 36-13. Dit is de grootste nederlaag tot nu toe in de competitie voor Westlandia. In de komende zes wedstrijden zal Westlandia nog enkele punten moeten halen om definitief veilig te zijn.