Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Zonnepanelen veroveren onze daken

Door: Bas Booister

Gepubliceerd op: dinsdag 12 juni 2018 17:04

Foto: Signbiblio


Zonnepanelen zijn booming. Westlandse leveranciers draaien overuren om aan de alsmaar stijgende vraag te voldoen. In 2017 steeg het geïnstalleerde zonnestroomvermogen in Nederland met ruim 60 procent ten opzichte van het jaar ervoor, zo staat in het Nationaal Solar Trendrapport 2018.

Ook SolarNRG uit Poeldijk merkt deze groei. Het bedrijf verwacht dit jaar in totaal zo’n 4.000 huishoudens van zonnepanelen te voorzien. Een flinke stijging ten opzichte van vijf jaar geleden, toen waren het er nog zo’n 1.000. Zonne-energie slaat steeds meer aan bij het grote publiek.

Wel is het van belang goed op te letten bij de aanschaf van panelen. Want er zijn nogal wat verschillende soorten en kwaliteiten. Daarom is het volgens Solar Box uit Den Hoorn van belang om een zogeheten performance-garantie op te vragen. Daarmee wordt duidelijk hoeveel kilowatt stroom je uit je paneel mag verwachten.


Rendement
Of het rendement van zonnepanelen net zo goed is als wordt beloofd weten ze in de Venenwijk in Wateringen. In 2013 kreeg de wijk een duurzaamheidsprijs van de gemeente Westland. Veel bewoners stapten over op zonnepanelen en kregen daarvoor subsidie.


Vijf jaar geleden namen we een kijkje bij de installatie van de panelen van de familie van Bruchem. Nu vijf jaar later zijn we bij hen terug. Ze hebben zeker geen spijt gekregen van hun investeringen. Ze betalen ruim 600 euro per jaar minder aan elektriciteit. Daarbij moet wel worden aangetekend dat de familie verder aan het verduurzamen is. Zo hangt er nu overal led-verlichting en is het gasfornuis vervangen door een inductieplaat.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Boekestijn
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS