Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Zonnepomp geeft weidevogels weer natte voeten

Door: Stefan van der Meer

Gepubliceerd op: woensdag 21 februari 2018 14:51

Foto: Floor Koornneef


Annette Ter Kuile, bureauhoofd Natuur en recreatie van de provincie Zuid-Holland, heeft dinsdag bij een boerderij in Maasland de laatste zonnepomp in het Midden-Delflandgebied aangezet. Met de pomp worden greppels vol water gepompt, zodat er een natte plek ontstaat in het weiland. Dit moet er mede voor zorgen dat de populatie weidevogels in het gebied niet verder afneemt.

De drassige weilanden zijn vooral belangrijk voor kuikens van weidevogels. Die moeten zodra ze uit hun ei komen zelf op zoek naar eten. De vogels eten onder meer wormen, die zich bevinden in een natte bodem. De vochtige bodem vertraagt bovendien de grasgroei, waardoor bloemen en kruiden meer kans krijgen. Dit trekt insecten aan, die ook door de vogels worden opgegeten.

In totaal staan er sinds deze maand in het Midden-Delflandgebied twaalf zonnepompen. Deze zijn gekocht door het Agrarisch Collectief Midden-Delfland, beter bekend als Vockestaert. Boeren die lid zijn van het collectief kunnen deze pompen kosteloos gebruiken.

Het aantal weidevogels in Nederland neemt al jaren af. Er worden te weinig kuikens vliegvlug om de populatie in stand te houden. Door verschillende maatregelen te nemen, moet voorkomen worden dat de populatie nog verder wordt teruggebracht.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
's-Heeren Loo
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS