Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Zorgen om financiële gevolgen na overname N468

Door: Stefan van der Meer

Gepubliceerd op: dinsdag 9 april 2019 22:22

Foto: PZH 1


Een meerderheid van de politieke partijen in Midden-Delfland maakt zich zorgen over de financiële gevolgen voor de gemeente als die de N468 tussen Maasland en Schipluiden overneemt van de provincie Zuid-Holland. Dat werd dinsdagavond duidelijk tijdens een commissievergadering.

De N468, gelegen op een veendijk, moet de komende jaren grondig op de schop; zo moet de weg geschikt worden gemaakt voor vrachtverkeer van 40 ton, daarnaast moet het worden omgetoverd tot lokale ontsluitingsweg die ongeschikt is voor sluipverkeer. De werkzaamheden zijn naar verwachting in 2022 klaar, waarna de weg in gemeentelijk beheer komt.

Gemeente en provincie hebben vooralsnog afgesproken dat Midden-Delfland na overname een potje van 3,2 miljoen euro meekrijgt. Dit zou goed zijn voor beheer en onderhoud van de weg voor de eerste twaalf jaar. Mogelijk komt daar nog extra geld bij als niet als de projectkosten achteraf lager blijken uit te vallen.

Vooral de OGP en Mijn Partij vinden dat bedrag te laag. Zeker omdat nog onduidelijk is voor welke kosten de gemeente in de toekomst komt te staan. Raadslid Niek Knaap (OGP) maakt zich vooral zorgen over de kosten die kleven aan mogelijk nieuw groot onderhoud na die eerste twaalf jaar. "De provincie wil graag van de weg af, dan hebben wij als gemeente een gunstige onderhandelingspositie. Die heeft de wethouder niet goed benut", vindt Ed Roeling, fractieleider Mijn Partij.

Wethouder Hans Horlings voorziet na de werkzaamheden echter geen groot onderhoud meer. "Aan de weg zoals die er nu ligt is sinds de Tweede Wereldoorlog geen groot onderhoud geweest. Nu ligt de weg bovendien op een slechte fundering en daardoor is die duurder. Maar de weg wordt straks volledig opnieuw opgebouwd met een nieuwe constructie. Daardoor zullen de beheerslasten een stuk lager gaan uitvallen."


Tijdens de vergadering lieten alleen CDA en VVD weten te kunnen instemmen met de overeenkomst zoals die er nu ligt. De overige fracties willen hier in de gemeenteraadsvergadering over twee weken opnieuw over spreken.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
TipTop
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS