Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Nieuws


Video Hoe is het nu met 'spouwmuurkat' Kenzo uit Ter Heijde? donderdag 19 april 2018 18:06

Hoe is het nu met 'spouwmuurkat' Kenzo uit Ter Heijde?

Het is precies een jaar na de bizarre situatie in Ter Heijde, waarbij de kat Kenzo vier dagen lang in een spouwmuur vast zat. Een deel van de gevel werd afgebroken, in verwoede pogingen het beestje te redden. Hoe is het nu met Kenzo? Al kattenbrokjes schuddend stond baasje Burak Aydin op een ladder bij het opengebroken deel van het huis. Hoe aantrekkelijk het rammelende geluid ook klonk, Kenzo de kat kwam niet naar buiten. Het dreef het baasje tot wanhoop. De brandweer, de dierenambulance en een aannemer. Iedereen werd ingezet om Kenzo tussen de isolerling en buitenmuur vandaan te halen. Eerst sneuvelde de nok van het huis. Toen dat geen resultaat opleverde, volgde de zijplaten. Als laatste redmiddel is er een stuk muur uit de gehaald, maar Kenzo was te schuw voor de helpende mensenhanden en vluchtte keer op keer weg.De redding19 april 2017. In het holst van de nacht vond Kenzo dat kust veilig was en sloop hij naar buiten. De fotografen van nieuwssite Regio15 zagen het bange diertje buiten zitten. Toen zij met hun camera op Kenzo afliepen, vluchtte Kenzo weer terug de veilige spouwmuur in. Niet veel later wist het baasje Kenzo toch te pakken te krijgen. 19 april 2018. De rust is wedergekeerd in de Michiel de Ruyterstraat. De woningbouwcoöperatie heeft de schade aan de spouwmuur vergoed, omdat zij vonden dat 'zo'n beestje niet zomaar achtergelaten kon worden'. Baasje Burat is door zijn kat wel in de gordijnen gejaagd. "Ik ben een tijd wat feller geweest tegen Kenzo. Hij mocht een tijdje niet meer naar buiten", biecht hij op tegen mediapartner Omroep West. SpouwmuurschuwMaar ondanks de bezorgde en strenge reactie van Burak, heeft Kenzo zijn les geleerd. Hij zal geen kattenkwaad meer uithalen. "Ze blijft uit de buurt van die spouwmuur", lacht Burat Aydin. "Hij weet dat hij daar niet meer moet zijn". Kenzo mag tegenwoordig wel weer naar buiten, maar verder dan het balkon gaat hij eigenlijk niet. Zijn baasje hoopt in ieder geval dat de inmiddels vier jaar oude Kenzo dichtbij blijft en 'nog vele jaren meegaat'.Bekijk hieronder een filmpje van de hereniging een jaar geleden:
Lees meer
Video Vervallen fruitmuur mogelijk toch gesloopt donderdag 19 april 2018 18:06

Vervallen fruitmuur mogelijk toch gesloopt

De monumentale fruitmuur in Kwintsheul gaat wellicht tegen de vlakte. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed was eerst tegen de sloop, maar zegt dat het geen rechtszaak zal aanspannen, mocht de gemeente alsnog overgaan tot het weghalen van de oude muur. Het gaat om een ruim honderd meter lange fruitmuur langs de Poeldijkseweg in Kwintsheul. De muur is 200 jaar oud en wordt al jaren met ijzeren pilaren ondersteund om ongevallen op het naastgelegen fietspad te voorkomen. De gemeente Westland wilde eerder de muur slopen om met de historische stenen opnieuw op te bouwen. Dat voorstel strandde in januari in de gemeenteraad. Een deel van de raad wilde de muur in ere houden en rechtop zetten. Daar hangt wel een flink prijskaartje aan: één miljoen euro. Ook de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed was altijd tegen sloop van het monument. Voorloper van de kasTegenstanders van sloop benadrukken de historische waarde van de muur. Ooit stond er 600 kilometer aan fruitmuren in het Westland. "De muren zorgden voor beschutting en waren eigenlijk de voorloper van de kas", zegt Jan van Geest van de Historische Druivenkwekerij Sonnehoeck tegen Omroep West. De tegenstanders voeren vinden dat één miljoen aan restauratiekosten wel erg ruim is begroot. D66 heeft daarom vragen gesteld aan het college van B en W over dat bedrag. Restauratie technisch nauwelijks haalbaarWethouder Peter Ouwendijk zegt dat het bedrag van één miljoen euro wel degelijk de uitkomst is van meerdere onderzoeken naar het restaureren van de muur. Monument-onderzoeker Volker Vlaming onderzocht de gewraakte muur eerder. Hij bevestigt dat het rechtzetten en restaureren van de historische muur erg ingewikkeld is. "De onderzochte extra optie biedt nauwelijks zekerheid aangaande de technische haalbaarheid". Mede daarom wilde de gemeente de muur afbreken. De partijen die nu werken aan een nieuwe coalitie, zijn allemaal tegen een restauratie.
Lees meer
Wel of niet genoeg parkeervakken in nieuw centrum Den Hoorn? donderdag 19 april 2018 15:03

Wel of niet genoeg parkeervakken in nieuw centrum Den Hoorn?

Wordt de parkeerdruk in het toekomstige centrum van Den Hoorn er beter of slechter op? Dat was één van de vragen die donderdagochtend centraal stond in een zitting van de Raad van State in Den Haag. Vertegenwoordigers van de gemeente Midden-Delfland stonden daar recht tegenover twee vertegenwoordigers van Plus, momenteel de enige supermarkt in het dorp, en omwonenden. Het nieuwe centrumplan in Den Hoorn voorziet onder meer in de komst van een Jumbo-supermarkt, aangevuld met woningen. De uitvoering van dit plan zorgt er echter voor dat een groot aantal parkeerplaatsen verdwijnt. Volgens de gemeente wordt dit voldoende opgevangen, maar advocaat Leijh die sprak namens de super en de omwonenden, zegt dat zijn cliënten vrezen voor een tekort.Volgens metingen van de gemeente uit september zou er behoefte zijn aan 73 parkeerplaatsen en zijn er feitelijk 84 ingetekend. De bezwaarmakers vinden echter dat de metingen niet representatief zijn. Ook zouden diverse ingetekende parkeerplaatsen, waaronder die op het Koningin Julianaplein en de Hof van Delftstraat, ten koste gaan van het leefklimaat van bewoners of niet haalbaar zijn door de breedte van de weg.De bezwaarmakers denken hierdoor dat 'het doel' om met dit plan de parkeerdruk te verlagen, niet wordt bereikt. Echt tegenspreken deed de gemeente dit niet. "Er is geen sprake van een verslechtering", werd namens Midden-Delfland gesteld.De Raad van State doet naar verwachting binnen zes weken uitspraak.
Lees meer
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS