Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Filteren op datum:
        
Video Hoe is het nu met 'spouwmuurkat' Kenzo uit Ter Heijde? donderdag 19 april 2018 18:06

Hoe is het nu met 'spouwmuurkat' Kenzo uit Ter Heijde?

Het is precies een jaar na de bizarre situatie in Ter Heijde, waarbij de kat Kenzo vier dagen lang in een spouwmuur vast zat. Een deel van de gevel werd afgebroken, in verwoede pogingen het beestje te redden. Hoe is het nu met Kenzo? Al kattenbrokjes schuddend stond baasje Burak Aydin op een ladder bij het opengebroken deel van het huis. Hoe aantrekkelijk het rammelende geluid ook klonk, Kenzo de kat kwam niet naar buiten. Het dreef het baasje tot wanhoop. De brandweer, de dierenambulance en een aannemer. Iedereen werd ingezet om Kenzo tussen de isolerling en buitenmuur vandaan te halen. Eerst sneuvelde de nok van het huis. Toen dat geen resultaat opleverde, volgde de zijplaten. Als laatste redmiddel is er een stuk muur uit de gehaald, maar Kenzo was te schuw voor de helpende mensenhanden en vluchtte keer op keer weg.De redding19 april 2017. In het holst van de nacht vond Kenzo dat kust veilig was en sloop hij naar buiten. De fotografen van nieuwssite Regio15 zagen het bange diertje buiten zitten. Toen zij met hun camera op Kenzo afliepen, vluchtte Kenzo weer terug de veilige spouwmuur in. Niet veel later wist het baasje Kenzo toch te pakken te krijgen. 19 april 2018. De rust is wedergekeerd in de Michiel de Ruyterstraat. De woningbouwcoöperatie heeft de schade aan de spouwmuur vergoed, omdat zij vonden dat 'zo'n beestje niet zomaar achtergelaten kon worden'. Baasje Burat is door zijn kat wel in de gordijnen gejaagd. "Ik ben een tijd wat feller geweest tegen Kenzo. Hij mocht een tijdje niet meer naar buiten", biecht hij op tegen mediapartner Omroep West. SpouwmuurschuwMaar ondanks de bezorgde en strenge reactie van Burak, heeft Kenzo zijn les geleerd. Hij zal geen kattenkwaad meer uithalen. "Ze blijft uit de buurt van die spouwmuur", lacht Burat Aydin. "Hij weet dat hij daar niet meer moet zijn". Kenzo mag tegenwoordig wel weer naar buiten, maar verder dan het balkon gaat hij eigenlijk niet. Zijn baasje hoopt in ieder geval dat de inmiddels vier jaar oude Kenzo dichtbij blijft en 'nog vele jaren meegaat'.Bekijk hieronder een filmpje van de hereniging een jaar geleden:
Lees meer
Video Vervallen fruitmuur mogelijk toch gesloopt donderdag 19 april 2018 18:06

Vervallen fruitmuur mogelijk toch gesloopt

De monumentale fruitmuur in Kwintsheul gaat wellicht tegen de vlakte. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed was eerst tegen de sloop, maar zegt dat het geen rechtszaak zal aanspannen, mocht de gemeente alsnog overgaan tot het weghalen van de oude muur. Het gaat om een ruim honderd meter lange fruitmuur langs de Poeldijkseweg in Kwintsheul. De muur is 200 jaar oud en wordt al jaren met ijzeren pilaren ondersteund om ongevallen op het naastgelegen fietspad te voorkomen. De gemeente Westland wilde eerder de muur slopen om met de historische stenen opnieuw op te bouwen. Dat voorstel strandde in januari in de gemeenteraad. Een deel van de raad wilde de muur in ere houden en rechtop zetten. Daar hangt wel een flink prijskaartje aan: één miljoen euro. Ook de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed was altijd tegen sloop van het monument. Voorloper van de kasTegenstanders van sloop benadrukken de historische waarde van de muur. Ooit stond er 600 kilometer aan fruitmuren in het Westland. "De muren zorgden voor beschutting en waren eigenlijk de voorloper van de kas", zegt Jan van Geest van de Historische Druivenkwekerij Sonnehoeck tegen Omroep West. De tegenstanders voeren vinden dat één miljoen aan restauratiekosten wel erg ruim is begroot. D66 heeft daarom vragen gesteld aan het college van B en W over dat bedrag. Restauratie technisch nauwelijks haalbaarWethouder Peter Ouwendijk zegt dat het bedrag van één miljoen euro wel degelijk de uitkomst is van meerdere onderzoeken naar het restaureren van de muur. Monument-onderzoeker Volker Vlaming onderzocht de gewraakte muur eerder. Hij bevestigt dat het rechtzetten en restaureren van de historische muur erg ingewikkeld is. "De onderzochte extra optie biedt nauwelijks zekerheid aangaande de technische haalbaarheid". Mede daarom wilde de gemeente de muur afbreken. De partijen die nu werken aan een nieuwe coalitie, zijn allemaal tegen een restauratie.
Lees meer
Video Van Ardenne (op verzoek) bereid tot bemiddeling bij feestweken woensdag 18 april 2018 22:10

Van Ardenne (op verzoek) bereid tot bemiddeling bij feestweken

Burgemeester Van Ardenne van Westland vindt, dat de lokale organisaties die betrokken zijn bij de feestweken onderling op één lijn moeten zien te komen. Desgewenst is zij bereid - op hun verzoek - om een 'kringgesprek' in het gemeentehuis te houden. Van Ardenne hoopt dat de vergunningaanvragers in Naaldwijk en De Lier het voorbeeld van 's-Gravenzande zullen volgen. In 's-Gravenzande waren de winkeliers (verenigd in de BIZ) en de horeca-ondernemers het niet eens met elkaar en hebben zij de burgemeester om een bemiddelingsgesprek gevraagd. "Zij hebben hier een uur of anderhalf aan tafel gezeten", aldus Van Ardenne. De suggestie van de burgemeester richting 'Naaldwijk' en 'De Lier' werd woensdagavond door meerdere raadsfracties van harte ondersteund tijdens een extra vergadering van de gemeenteraadscommissie Bestuur.Buitenspel gezetTwee burgers maakten gebruik van het inspreekrecht in de commissie. Philip van Geest, organisator van Cannes Outdoor in Naaldwijk, voelt zich door de BIZ Naaldwijk (aanvrager van de vergunning voor de feestweek) buitenspel gezet. "De BIZ heeft de macht naar zich toegetrokken", was zijn verwijt. Hij heeft via een advocaat aan de BIZ verzocht om te worden 'meegenomen' in de vergunningaanvraag. Van Geest hangt een forse schadepost boven het hoofd, indien de voor Cannes Outdoor al in januari jl. vastgelegde artiesten worden afbesteld.Kees van der Zijden maakte bezwaar tegen het plan van het Oranjecomité De Lier om te stoppen met de feesttent op het Oranjeplein. "Het Oranjecomité is nu onze grootste concurrent", aldus Van der Zijden. Hij betoogde dat een aantal horecabedrijven in economisch opzicht afhankelijk is van de omzet tijdens de feestweek. "Wij hebben achttien jaar expertise en ineens is niks meer goed. Nu worden wij gedwongen om te gaan samenwerken met horecamensen zonder feestweekervaring."Wat is massaliteit?Aan het slot van de commissievergadering ontstond er plotseling een discussie over de ongewenste massaliteit tijdens de feestweken. Van Ardenne zei, dat daar geen concrete cijfers over beschikbaar zijn. "Maar als je dat niet hebt gemeten, is het een onderbuikgevoel", stelde LPF-raadslid Dave van Koppen.Van Ardenne reageerde dat het aspect "te massaal" in september jl. naar voren is gebracht door haar voorganger Sjaak van der Tak. "En toen heeft niemand hem tegengesproken", aldus de waarnemend burgemeester. Zij verklaarde veel waarde te hechten aan de inzichten van "iemand die dertien jaar aan het roer heeft gestaan. Met daarnaast ook de observaties van de politie en van onze veiligheidsmensen".Het plan van BIZ Naaldwijk is om de feestweekactiviteiten van vijf locaties terug te brengen naar drie, ontmoet geen enkel begrip bij VVD-steunraadslid Guus Bakker. "Als je 20.000 mensen in plaats van over vijf pleinen over drie pleinen moet verdelen, wordt je veiligheidsprobleem groter. Dat is een constatering waar je niet omheen kunt", betoogde hij.
Lees meer

Meer