Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage uploaden op onze website. Wij zullen deze controleren en bij goedkeuring publiceren.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Nieuws


Drie locaties gevonden voor huisvesting van ruim 650 arbeidsmigranten dinsdag 19 februari 2019 19:07

Drie locaties gevonden voor huisvesting van ruim 650 arbeidsmigranten

In totaal drie locaties verspreid over Naaldwijk en Poeldijk zouden in totaal 676 arbeidsmigranten (tijdelijk) kunnen worden gehuisvest. Dat stelt het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de Westlandse gemeenteraad. Het gaat om de locatie Elsenbosch in Naaldwijk (300 bedden), een locatie aan de Lange Broekweg in Naaldwijk (290 bedden) en een plek aan de Arckelweg 30 in Poeldijk (86 bedden). De initiatiefnemers, te weten Homeflex, Jobcenter Haaglanden/Blue Groep en Watch Out, hebben een uitgewerkt ontwikkelplan gemaakt dat door de gemeente globaal is beoordeeld en geen onoverbrugbare belemmeringen oplevert. De bedrijven hebben aangetoond dat de plannen haalbaar zijn en dat ze zeggenschap over de grond hebben of kunnen verkrijgen. Er zijn verder goede afspraken gemaakt over de communicatie tijdens het proces.Deze dinsdag en woensdag ontvangen de omwonenden een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst van de initiatiefnemers. De bewoners van direct aan de locatie aangrenzende percelen worden door de initiatiefnemers ook persoonlijk benaderd. Met een aankondiging in de media worden de informatiebijeenkomsten ook bij andere belangstellenden onder de aandacht gebracht.De gemeenteraad moet over dit voorstel later een advies geven, daarna neemt het college een besluit over het al van niet verlenen van een omgevingsvergunning voor de locaties. In totaal zijn er in Westland zo'n 2.000 extra bedden nodig voor arbeidsmigranten. Wethouder Karin Zwinkels (CDA) is er al maanden mee bezig en heeft daar een flinke kluif aan. Nu zijn er dus mogelijk ruim 650 bedden gevonden, bovenop de 250 die er in Maasdijk hoogstwaarschijnlijk bijkomen op bedrijventerrein Honderdland.
Lees meer
Video Kantine uit Tweede Wereldoorlog wijkt voor appartementen: 'Waar zit je cultureel verstand?' dinsdag 19 februari 2019 14:02

Kantine uit Tweede Wereldoorlog wijkt voor appartementen: 'Waar zit je cultureel verstand?'

De voorzitter van het Atlantikwall Museum in Hoek van Holland kan er niet bij dat restaurant Het Jagershuis plat gaat. Een projectontwikkelaar wil hier appartementen neerzetten, en de oorlogsbunker achter het restaurant wordt een badhuis. "Waar zit je cultureel verstand?", vraagt de museumvoorzitter zich af. Het Jagershuis is in 1942 door de Duitse bezetter gebouwd en was onderdeel van de roemruchte Atlantikwall. Dit Wehrmachtsheim deed dienst als kantine en administratiekantoor. Voor voorzitter Cor Quist van het Atlantikwall Museum zijn de gebouwen nog steeds van grote militaire en culturele waarde. Zo bevindt zich achter het restaurant een door de Duitsers gebouwde waterbunker, waar tot 30.000 liter drinkwater in werd opgeslagen. Het bouwplan voor negentien appartementen en daarmee de sloop van Het Jagershuis viel dan ook volledig verkeerd. Het Atlantikwall Museum organiseert regelmatig rondleidingen, waarbij ook de waterbunker wordt bezocht. "Je ziet zelfs nog originele Duitse attributen met 'Trinkwasser' en 'Kein Trinkwasser'. Uniek en zeldzaam." Projectontwikkelaar Bouhuisen wil hier een wellnessruimte van maken voor kopers van de appartementen. "Dan vraag ik mij af waar je cultureel verstand zit", briest Cor Quist. Projectontwikkelaar Alexander Bouhuisen begrijpt de sentimenten die bij de voorzitter en andere vrijwilligers van het Atlantikwall Museum leven. "Vandaar dat wij een specifiek ontwerp hebben gemaakt wat aansluit bij de omgeving, de duinen en de Atlantikwall", legt hij uit. Om kou uit de lucht te halen, nodigt projectontwikkelaar Bouhuisen de museumvrijwilligers uit om in gesprek te gaan.Overigens is voorzitter Quist niet tegen de bouw van een dergelijk appartementencomplex. "Maar doe dat 100 meter verderop. Dan zijn wij allemaal gelukkig. Geen sloop, maar wel nieuwbouw. Dat is toch prachtig!?", stelt Quist.
Lees meer
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS