Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Nieuws


Video 'Dementie moet herkenbaarder worden in Westland' vrijdag 24 januari 2020 17:05

'Dementie moet herkenbaarder worden in Westland'

Dementie blijkt een populair onderwerp te zijn in Westland, zo blijkt na een drukbezochte bijeenkomst donderdagavond over dementie en euthanasie in de Oude Kerk in Naaldwijk. De bijeenkomst werd georganiseerd door stichting Alzheimer Delft, Westland en Oostland (DWO) in combinatie met de tentoonstelling 'Gezichten van Dementie'. De populatie van mensen die lijden aan de ziekte groeit. De stichting hoopt dan ook dat de tentoonstelling leidt tot meer herkenbaarheid. Gezichten van dementieDe tentoonstelling is een combinatie van aquarelportretten van verschillende fases van dementie en stukken film over dementie. De portretten zijn geschilderd door Herman van Hoogdalem. Zijn eigen moeder is 25 jaar geleden overleden, lijdend aan dementie. "Ik heb haar toen nooit getekend, want op dat moment gaat het leven voor. Maar de beelden zijn me altijd goed bijgebleven."Twintig jaar na het overlijden van zijn moeder besloot Van Hoogdalem terug te gaan naar het verzorgingstehuis waar zijn moeder haar laatste jaren doorbracht. In de verschillende fases van dementie herkende hij zijn moeder terug. "Je zag het aan de gezichten als ze zich bijvoorbeeld geteisterd voelden, dat was voor mij aanleiding om toestemming te vragen om een portret van ze te maken."Mag ik gaan?Uit het portret 'Gezichten van Dementie' is 'Mag ik gaan?' gerold. Het project gaat over euthanasie bij dementie. Dat is ook waar filmmaker en oud-journaallezer Gijs Wanders betrokken raakte. Hij maakte filmische portretten van de familieleden die achterbleven nadat hun geliefde had gekozen om te overlijden. "Mensen wisten heel goed uit te leggen waarom ze dat deden", vertelt Van Hoogdalem. "Ze voelden zich alsof ze niets meer hadden om voor te leven." Wel begrijpt hij ook heel goed hoe moeilijk dat is voor partners. "Want die denkt misschien: 'Maar hij blijft ook niet voor mij? Hoe kan dat nou?'". De tentoonstelling is nog tot en met donderdag te zien in de kerk. Dan is ook de laatste bijeenkomst; over jonge mensen met dementie. Groeiende ziekteVolgens Alzheimer DWO is dementie een groeiende ziekte. De stichting verwacht dat het aantal dementiepatiënten in Westland in de komende vijf jaar groeit van 1800 naar 2300. Landelijk lijdt acht procent van de bevolking ouder dan 65 aan de ziekte van Alzheimer. Ieder uur komen er in Nederland volgens de stichting vijf patiënten bij . Daarom is het van belang dat gemeentes als Westland dementievriendelijker worden. "Dat kan al door mensen die hun pincode vergeten zijn in de supermarkt de tijd te geven, in plaats van met ons winkelwagentje tegen de achillespezen te duwen", weet bestuurslid van Alzheimer DWO Otto van den Brink. "Het moet herkenbaar worden in de gemeente. Bijvoorbeeld voor de cassière, maar ook voor ons allemaal."
Lees meer
Video Geen arbeidsmigranten-voorstel in maart, extra raad aangevraagd vrijdag 24 januari 2020 09:09

Geen arbeidsmigranten-voorstel in maart, extra raad aangevraagd

Het lukt wethouder Pieter Varekamp niet om vóór de raadsvergadering van maart met een voorstel te komen, om het huisvesten van arbeidsmigranten in Westland vlot te trekken. Dat had hij wel beloofd. "Het proces kost meer tijd dan verwacht", schrijft hij in een memo. Oppositiepartijen Westland Verstandig (WV) en GemeenteBelang Westland (GBW) koken van woede. WV vraagt een extra raadsvergadering aan. De partijen hebben eerder deze maand juist een initiatiefvoorstel aangereikt. 'Om de gemeente op weg te helpen', klonk het toen. Met het initiatiefvoorstel wordt het mogelijk om voor de duur van maximaal tien jaar arbeidsmigrantenhuisvesting toe te staan op eigen bedrijf. Varekamp gaf in een commissievergadering aan, dat het collegebestuur ook al met een voorstel komt, waar ook passages uit het initiatiefvoorstel in voorkomen. Aangezien hij beloofde dat dit stuk voor de raadsvergadering van maart zou komen, hielden de oppositiepartijen hun voorstel aan. Varekamp laat nu weten dat er in het voorjaar een voorstel komt. "Ze naaien ons een oor aan", laat raadslid André van den Berg van GBW verontwaardigd weten. "Schandalig om zo met de gemeenteraad om te gaan", briest GBW-fractieleider Remmert Keizer. "Alles van de oppositie wordt door de coalitie weggestemd. Er ligt een keurig voorstel om iets te doen. Er wordt netjes verzocht het initiatiefvoorstel aan te houden. En dan dit."Voor fractievoorzitter Peter Duijsens van Westland Verstandig is het memo van de wethouder reden om een extra raadsvergadering aan te vragen, waarin het initiatiefvoorstel van de oppositiepartijen wordt behandeld. Voor het uitschrijven van een extra raadsvergadering is een vijfde van het aantal raadsleden nodig. Met alleen al de steun van Westland Verstandig is zo'n meerderheid er nu. Ook is er steun van GemeenteBelang Westland. Bekijk hieronder de toezegging die wethouder Pieter Varekamp op 8 januari deed. 
Lees meer
'Lichte stijging' in aantal gevonden inklimmers in de havens vrijdag 24 januari 2020 09:09

'Lichte stijging' in aantal gevonden inklimmers in de havens

De Koninklijke Marechaussee heeft vorig jaar 640 inklimmers, migranten die via containers of laadbakken het Verenigd Koninkrijk proberen te bereiken, aangetroffen in de havens van Hoek van Holland en de Europoort, zo meldt mediapartner Rijnmond. Dat zijn er zestig meer dan in 2018, blijkt uit cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid. In de haven van Hoek van Holland vond de Marechaussee vorig jaar 400 mensen die illegaal het Verenigd Koninkrijk binnen probeerden te komen. In de Europoort ging het om 240 personen. Over alle Nederlandse havens telde de Marechaussee in totaal 910 inklimmers. In 2018 waren dit er 860.De Marechaussee spreekt van 'een lichte groei'. "Je ziet golfbewegingen in de aantallen van afgelopen jaren. Dat zit 'm ook bijvoorbeeld in de verschillende nationaliteiten", zegt een woordvoerder van de Marechaussee.In Hoek van Holland is het aantal aangetroffen personen vergeleken met 2018 met vijftig mensen toegenomen. In de Europoort is sprake van een stijging van 110. Afgelopen jaar waren het vooral mensen uit Albanië, Afghanistan en Vietnam die illegaal de Noordzee probeerden over te steken.Branchevereniging Transport en Logistiek Nederland waarschuwde eerder in 2019 dat het aantal inklimmers na de Brexit mogelijk stijgt. Door langere wachttijden bij de grensovergangen wordt het volgens TLN makkelijker om aan boord van een vrachtwagen te klimmen. Justitie zegt te kijken of er extra inzet nodig is om inklimmers op te sporen, bijvoorbeeld met speurhonden.
Lees meer
Video Politici over Hoekse Lijn: 'Wij hadden beter geïnformeerd moeten worden' vrijdag 24 januari 2020 07:07

Politici over Hoekse Lijn: 'Wij hadden beter geïnformeerd moeten worden'

Diverse politici in de gemeenten aan de Hoekse Lijn vinden dat ze beter en tijdiger geïnformeerd hadden moeten worden over wat er allemaal misging bij de ombouw van treinverbinding naar metrolijn. Onder meer Jan-Willem Verheij van de Rotterdamse VVD en Marcel 't Hart van CDA Maassluis zeggen dat in de tweede aflevering van de serie 'Hoekse Lijn - De metro die miljoenen kostte', die vrijdagavond uitgezonden wordt door de WOS, Open Rotterdam en Schie. De ombouw van de Hoekse Lijn heeft in totaal 2,5 jaar geduurd, terwijl het in vijf maanden af had moeten zijn. Uit een kritisch rapport komt later naar voren dat Pex Langenberg, die toen verantwoordelijk wethouder was voor het project, al maanden voor de start van de ombouw van meerdere kanten te horen kreeg dat het niet goed liep met de nieuwe metroverbinding. Pas halverwege de ombouw besloot hij in te grijpen. Maar toen was het al te laat. Met grote vertraging en een enorme kostenoverschrijding tot gevolg.Jan-Willem Verheij: "Als raad kwamen wij iedere keer voor verrassingen te staan. We wisten niet waar we aan toe waren. Dat is voor ons een slecht verhaal, maar dat is voor de reizigers die gebruik willen maken van die lijn natuurlijk nog een veel slechter verhaal, want die hebben elke dag last gehad daarvan. Wij hadden beter geïnformeerd moeten worden over wat er allemaal gaande was."Vervangend vervoerEen deel van de aflevering is gewijd aan het vervangend vervoer dat door Marcel 't Hart als 'dramatisch' wordt getypeerd. Hij doelt vooral op het feit dat het inzetten van de bussen wellicht voor de zomer een goede oplossing was, maar dat het in de winter toch wel erg koud was om in weer en wind te wachten op het vervangend vervoer."Inwoners kregen korting, maar van korting krijg je het niet warm", aldus 't Hart. Onder meer in Maassluis werd er gevraagd om extra bushokjes, maar veel wachtruimtes kwamen er niet bij.Dit verhaal komt voort uit een samenwerking van onderzoekscollectief Spit en lokale omroepen Open Rotterdam, WOS en Schie en wordt medemogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.Bekijk hieronder alvast aflevering 2
Lees meer
Huis van de Buurt in Honselersdijk kan er komen donderdag 23 januari 2020 14:02

Huis van de Buurt in Honselersdijk kan er komen

De gemeenteraad van Westland geeft groen licht voor een Huis van de Buurt in Honselersdijk. Vitis Welzijn, de bibliotheek en basisschool De Hoeksteen zullen straks één gebouw vormen en de krachten bundelen. Wel is een greep uit de algemene reserves nodig, omdat Vitis en de bieb geconfronteerd worden met een fikse huurverhoging. De nieuwbouw van het Huis van de Buurt maakt ook de weg vrij voor de uitbreiding van parkeerplaatsen bij de Albert Heijn en de herinrichting van het Voorhofplein. De meeste politieke partijen willen dat zo snel mogelijk een schop in de Honselse grond gaat, omdat het dorp al veel te lang wacht op centrumontwikkelingen. StandpuntenVan alle partijen in de raad waren Westland Verstandig en PvdA Westland het meest kritisch. Fractievoorzitter Peter Duijsens van Westland Verstandig zag liever dat het voorstel door het college wordt teruggenomen, om uit te zoeken of een en ander kleinschaliger kan. Volgens de gemeente is dat niet mogelijk. Verantwoordelijk wethouder Piet Vreugdenhil: "Dit is het minimale waarmee Vitis Welzijn en de bibliotheek verder kunnen." Nico de Gier van PvdA Westland stemde tegen het voorstel, omdat hij bang is voor precedentwerking. "Het is asociaal om commerciële huur te vragen en dat te compenseren met een hogere subsidie." Hij is bang dat dit in de toekomst ook zal gebeuren, als andere kernen aan de beurt zijn.
Lees meer
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS