Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Nieuws


Wantrouwen binnen Westlandse gemeenteraad vrijdag 17 augustus 2018 14:02

Wantrouwen binnen Westlandse gemeenteraad

Diverse Westlandse politici vertrouwen elkaar niet meer en uiten beschuldigingen over en weer via zowel de traditionele- als de sociale media. Zo wil CDA-fractievoorzitter Jenny Vermeer dat de burgemeester een onderzoek start naar wie er heeft gelekt uit de vertrouwelijke raadsvergadering van afgelopen dinsdag. En ook LPF-fractievoorzitter Dave van der Meer en VVD fractieleider Sander Zuyderwijk zijn niet te spreken over het optreden van diverse raadsleden. Volgens Van der Meer zijn Remmert Keizer van GemeenteBelang Westland en Peter Duijsens van Westland Verstandig de reden dat een nog onbekende partij een bouwaanvraag heeft gedaan voor een 'Polenhotel' op het puntje van bedrijventerrein Honderdland in Maasdijk. Terwijl de gemeenteraad afgelopen dinsdag met een zogeheten reparatiebesluit juist dat probeerde te voorkomen. De LPF'er zegt dat juist zij woensdag alle details van het geheime besluit voor de camera stonden uit te leggen. Ook Zuyderwijk stelt dat de loslippigheid van sommige raadsleden wel eens de reden zou kunnen zijn voor het indienen van de aanvraag.Maar Peter Duijsens gaat daar niet in mee: "Die man (Van der Meer red.) moet beter opletten. Het is zijn college dat er een puinhoop van maakt." Het besluit werd woensdag door het college in de lokale krant Groot Westland gepubliceerd. "Ja dan wordt het voor iedereen een kwestie van 1+1=2," aldus Duijsens. Remmert Keizer vindt het een flauwe opmerking van Van der Meer: "Ik heb alleen iets over het proces geroepen, niets over de inhoud. Dit zegt vooral iets over hem zelf. Laat hem maar met bewijzen komen."Jenny Vermeer gaat een stap verder. Ze maakt zich ernstige zorgen over het lekken van de geheime informatie. Ze wil dat burgemeester Agnes van Ardenne een onderzoek instelt naar lekkende raadsleden om te onderzoeken of en welke juridische stappen genomen kunnen worden. Namen wil ze desgevraagd niet noemen: "Dat laat ik aan de burgemeester over." Sander Zuyderwijk steunt een dergelijk onderzoek, zo is te lezen in een persverklaring.Verder lijkt ook Benjamin Hofland van D66 niet zo goed te weten wat hij met de situatie aanmoet. "Spijtig om te zien dat uit de woordvoering van het college blijkt dat de gemeenteraad niet vertrouwd wordt. Nog spijtiger om te zien, dat er wellicht een kern van waarheid in zit," schrijft Hofland op Twitter.
Lees meer
Poepbacterie in zeewater bij Hoek van Holland vrijdag 17 augustus 2018 13:01

Poepbacterie in zeewater bij Hoek van Holland

Zwemmen in de zee bij Hoek van Holland wordt voorlopig afgeraden. Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH) heeft een negatief zwemadvies afgegeven omdat er in het zeewater voor de Hoekse kust een te hoge hoeveelheid intestinale enterokokken en E.-coli, ofwel poepbacteriën, zijn gevonden. Wanneer men toch het water in gaat, is er een grote kans op maag- en darmklachten. Het negatieve zwemadvies geldt voor de Noordzeekust tussen 's-Gravenzande en de Nieuwe Waterweg en geldt minstens tot en met maandag, vertelt Karin Croes van ODMH. "Er worden telkens nieuwe monsters genomen uit zee om te kijken hoe het met de waterkwaliteit is. Maandag weten we of het al verbeterd is." Volgens Croes is het nog niet eerder gebeurd dat er voor dit zeewater een negatief zwemadvies is afgegeven. De oorzaak van het vervuilde water is waarschijnlijk te vinden in het weer van de afgelopen weken. Croes: "Er is veel water naar beneden gevallen dat versneld moest worden afgevoerd." Dirk van Oosten van de Reddingsbrigade Hoek van Holland onderschrijft dat. "Bij de hevige regenval afgelopen tijd konden de riolen het water niet altijd aan, waardoor er waarschijnlijk ongezuiverd water in zee is gekomen", verklaart Van Oosten de vondst van de poepbacteriën. "Maar het lost zich vanzelf weer op: de zee maakt zich met een paar dagen zelf wel schoon." Op het strand zijn donderdagmiddag waarschuwingsborden geplaatst. Toen het advies die middag bij de reddingsbrigade binnenkwam, waren ze net zelf bezig met een oefening in het water. "We zijn er snel uitgegaan",  vertelt Van Oosten. "Dat doen we nu maar even niet meer. We hebben nog geen klachten, gelukkig."  
Lees meer
Gevaarlijk kruispunt bij Wateringen drie weken op de schop vrijdag 17 augustus 2018 12:12

Gevaarlijk kruispunt bij Wateringen drie weken op de schop

De kruising van de Poeldijkseweg en de Erasmusweg op de grens van Westland en Den Haag gaat vanaf 27 augustus drie weken lang op de schop. De gemeente Den Haag wil het kruispunt, dat in de top 10 van gevaarlijkste kruispunten in Nederland staat, verkeersveiliger maken. De manier waarop is CDA Westland echter in het verkeerde keelgat geschoten. In vragen aan het Westlandse college van B en W wordt gesteld dat de gekozen oplossing niet goed is en vooral voor het afslaand verkeer naar Wateringen een probleem gaat worden. Algemeen wordt een rotonde op die plek als beste gezien, maar Den Haag wil een definitief ontwerp voor het kruispunt blijkbaar laten afhangen van de ongelijkvloerse kruising van de Erasmusweg met de Wippolderlaan een kleine 200 meter verderop, die over een aantal jaren moet worden gerealiseerd. In de nu gekozen tussenoplossing wordt het opstelvak op de Erasmusweg voor verkeer dat rechtsaf slaat vanuit het Westland richting Poeldijkseweg weggehaald. De fietsers krijgen op de Poeldijkseweg meer ruimte. Tijdens de werkzaamheden blijft verkeer over de N464 in beide richtingen mogelijk. Verkeer uit Wateringen kan vanaf de Poeldijkseweg alleen rechts afslaan richting Den Haag. Volgens het CDA zal de oplossing betekenen dat de weg vanuit Poeldijk alleen maar gevaarlijker en drukker wordt, omdat doorrijdend en afslaand verkeer van hetzelfde wegvak gebruik zal maken. De fractie wil weten of het college al dan niet onder protest akkoord is gegaan met de tussenoplossing. Ook wordt gevraagd of het alsnog mogelijk is de tussenoplossing over te slaan en samen met Den Haag (op wiens grondgebied het kruispunt ligt) en de provincie (eigenaar van de N464) tot een definitieve (rotonde)oplossing te komen.
Lees meer
GBW en WV zeer ontevreden over handelswijze Westlands college vrijdag 17 augustus 2018 11:11

GBW en WV zeer ontevreden over handelswijze Westlands college

De fracties van GemeenteBelang Westland en Westland Verstandig zijn op zijn zachtst gezegd niet gecharmeerd van de handelswijze van het Westlandse college in de zaak van de extra raadsvergadering over het voorkomen van een tweede arbeidsmigrantenhotel in Maasdijk. GBW-Fractievoorzitter Remmert Keizer zegt dat het college op zich op zijn minst in een openbare raadsvergadering zou moeten verantwoorden. Het besluit dat de gemeenteraad afgelopen dinsdag heeft genomen moest ervoor zorgen dat 'een gat' in het bestemmingsplan voor een deel van het bedrijventerrein Honderdland in Maasdijk zou worden gedicht. In plaats van een 'normaal' hotel bood het plan ook ruimte voor een arbeidsmigrantenhotel en dat wil de raad niet op die locatie. Daarom nam de raad een besluit dat dit 'gat' moest dichten.Een bedrijf heeft echter lucht gekregen van het besluit en op het laatste moment gebruik gemaakt van het nog tot donderdagochtend geldende bestemmingsplan door een aanvraag in te dienen. Iets wat zowel het college als GemeenteBelang Westland betreurt. Maar misschien wel net zo storend vindt de partij van Keizer dat te gemeentelijke afspraken voor de voorbereiding op de besluitvorming niet volgens de regels is gegaan. Of zoals Keizer zegt: "Als ware dilettanten is het college aan het hannesen en stuntelen geslagen, waarbij democratische regels met voeten zijn getreden en tevens volledig voorbij is gegaan aan algemene beginselen van behoorlijk bestuur."Peter Duijsens van Westland Verstandig vindt dat er door het handelen van het college een negatief beeld is ontstaan van de gemeente Westland. "Dit college liet vanaf vrijdag 10 augustus meerdere keren steken vallen en schond meerdere regels. Al deze ophef was er bij een andere, open en eerlijke aanpak, niet gekomen."Overigens is nog onduidelijk of het tweede 'Polenhotel' er ook daadwerkelijk komt. Eerst moet de aanvraag worden getoetst aan het oude bestemmingsplan.
Lees meer
Video Mogelijk toch nieuw Polenhotel in Maasdijk vrijdag 17 augustus 2018 09:09

Mogelijk toch nieuw Polenhotel in Maasdijk

Er komt mogelijk toch een nieuw gebouw voor de huisvesting van arbeidsmigranten in Maasdijk, in de buurt van McDonald's. Een uitzendbureau heeft woensdagavond laat een aanvraag ingediend. Die aanvraag moet beoordeeld worden volgens het oude bestemmingsplan, omdat dat pas donderdag officieel is aangepast. Het is een bittere pil voor verantwoordelijk wethouder Cobie Gardien. Het college van B en W liet halsoverkop raadsleden terugkeren van vakantie, omdat in het bestemmingsplan een 'gat' was ontdekt. "Dat gat maakte ongebreidelde huisvesting van arbeidsmigranten mogelijk", zegt wethouder Gardien. "Dat lijkt ons niet wenselijk".Afgelopen vrijdag werd Gardien door de gemeentelijk advocaat op de hoogte gesteld, dat het bestaande bestemmingsplan inderdaad wel heel veel ruimte bood voor de bouw van diverse hotels. Niet alleen de reguliere hotels zouden zich er kunnen vestigen, ook een hotel voor arbeidsmigranten zou er een plaats kunnen krijgen. En dat terwijl eerder in de gemeenteraad was afgesproken om de arbeidsmigranten beter over de gemeente te verspreiden. In Maasdijk zit al een 'Polenhotel'."Het advies van de advocaten was om zo snel mogelijk de raad bij elkaar te roepen om dat gat te dichten", zegt ze tegen de WOS. Daarop is de griffier van Westland gaan rondbellen om te kijken of er genoeg raadsleden aanwezig zouden kunnen zijn om besluiten te nemen. Dat bleek het geval.De raad besloot vervolgens in grote meerderheid om de vergadering achter gesloten deuren te houden. Maar dat blijkt dus niet afdoende geweest te zijn. Het college had al opdracht gegeven om het besluit erover de volgende dag in lokale krant Groot Westland te plaatsen. Die komt formeel op donderdag uit, maar ligt bij sommigen woensdag al op de mat en staat dan ook al online. Verder zijn er volgens Gardien mogelijk ook raadsleden geweest die na de vergadering toch iets te loslippig zijn geweest.Overigens is nog onduidelijk of het tweede 'Polenhotel' er ook daadwerkelijk komt. Eerst moet de aanvraag worden getoetst aan het oude bestemmingsplan. De gemeente bekijkt nu wat de gevolgen de aanvraag zijn en informeert de gemeenteraad daar volgende week over.
Lees meer
Extra stil asfalt tegen geluidsoverlast bij Hodenpijl donderdag 16 augustus 2018 17:05

Extra stil asfalt tegen geluidsoverlast bij Hodenpijl

Rijkswaterstaat (RWS) gaat begin volgend jaar eindelijk maatregelen nemen tegen de geluidsoverlast die bewoners van het buurtschap Hodenpijl in Den Hoorn ervaren door het verkeer op de A4. De wegbeheerder gaat zogenoemd dubbellaags ZOAB-fijn aanleggen. Hiermee moet de geluidsproductie worden teruggedrongen, zo laat een woordvoerder weten. Het nieuwe wegdeel tussen Delft en Schiedam is in december 2015 geopend. Daardoor is het verkeer toegenomen en ervaren de bewoners meer overlast. Dat blijkt ook uit metingen die zij zelf hebben gedaan. Gemiddeld meten zij een geluidswaarde van 64 decibel (dB) tussen 7.00 en 19.00 uur, waar 53 dB is toegestaan in de buurt van woningen.Dubbellaags ZOAB-fijn (zeer open asfaltbeton) moet die geluidswaarden dus terugdringen. Dit type asfaltverhardingen zou ongeveer 6 dB stiller zijn dan normaal asfalt.Bewoonster Janet de Vette is echter nog niet helemaal tevreden: "We zijn op de goede weg, maar we zijn er nog niet", reageert ze namens de Werkgroep Hodenpijl A4. Zij ziet liever dat er een geluidsscherm komt ter hoogte van het buurtschap. Of dat mogelijk is, moet nog duidelijk worden. Dat wordt volgens de RWS-woordvoerder bekeken binnen het project 'Verbreding A4'. "Indien maatregelen mogelijk zijn (getoetst aan doelmatigheid) zal zo mogelijk ook getracht worden dergelijke maatregelen versneld (binnen enkele jaren) te realiseren."
Lees meer
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS