Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Nieuws


Maasdijker Marco Prins krijgt Michelinster dinsdag 22 oktober 2019 23:11

Maasdijker Marco Prins krijgt Michelinster

Zowat heel Maasdijk is in de gloria: aan dorpsgenoot Marco Prins (34), die chef-kok is in een restaurant in Amerika, is een Michelinster toegekend. Die begeerde erkenning kreeg hij deze week voor zijn prestaties in het zogeheten no-table restaurant Ukiyo in New York. Al sinds zijn tienerjaren is Marco in restaurantkeukens te vinden. Hij begint als afwasser in 't Hoekje in zijn eigen Maasdijk. Na daar twee jaar actief te zijn geweest, gaat hij in 2003 aan de slag bij De Poort in De Lier. Via 't Ganzenest in Rijswijk gaat het naar Parkheuvel in Rotterdam (drie sterren). Tot slot van zijn loopbaan in Nederland en België laat Marco zijn kunsten zien in het gerenommeerde Oud Sluis in het Zeeuwse Sluis, totdat eigenaar Sergio Herman besluit om met dit restaurant te stoppen per eind 2013. Aansluitend maakt de Maasdijker begin 2014 de oversteek naar Amerika. Hij wordt daar sous-chef in The Chef Table at Brooklyn Fare in New York. Daar is Marco vier jaar actief om vervolgens chef-kok te worden in Ukiyo, een restaurant waar de gasten aanschuiven bij de kok in diens open keuken. Nu, na ruim een jaar, is hem aldaar een Michelinster toegekend. Jim OphorstBijna een jaar geleden kreeg een andere Westlander, de uit Honselersdijk afkomstige Jim Ophorst, ook al een Michelinster. De toen 29-jarige Ophorst, werkzaam in een restaurant in de Thaise provincie Phuket, was daarmee de jongste sterrenchef van Azië.
Lees meer
Video Mesje van 50.000 jaar oud gevonden dinsdag 22 oktober 2019 16:04

Mesje van 50.000 jaar oud gevonden

Willy van Wingerden uit Honselersdijk heeft - zo nu blijkt - drie jaar geleden een uiterst bijzonder voorwerp gevonden. Op het opgespoten strand van de Zandmotor bij Ter Heijde vond zij in 2016 een mesje van de neanderthalers, een uitgestorven mensensoort. Na jarenlang onderzoek blijkt, dat het gereedschap maar liefst 50.000 jaar oud is. Wetenschappers zijn euforisch. De Honselse komt bijna dagelijks op het strand om stoom af te blazen. Alle vondsten houdt zij minutieus bij in een logboek. Vondst nummer 15 is een schot in de roos. "De archeoloog naar wie ik de foto's stuurde begon meteen te zweten", blikt Van Wingerden terug. Het stukje vuursteen is maar drie duimdiktes groot en het handvat is verpakt in berkenteer. Van dergelijke objecten zijn maar drie vindplaatsen in Europa bekend, weet archeoloog Marcel Niekus. "Wat natuurlijk heel bijzonder is, is dat het stuk zolang bewaard is gebleven onder de Noordzee."Onderzoekers denken dat het gereedschap voor huishoudelijke zaken is gebruikt, bijvoorbeeld voor het snijden van plantenresten of het schrapen van huid. ZeldzaamInternationaal wordt de vondst met veel enthousiasme ontvangen. "Ontzettend zeldzaam", gaat de archeoloog verder. In die tijd was de Noordzee droog land en liepen er mammoeten, neushoorns en neanderthalers rond. "Via de sociale media en de mail komen alleen maar goede berichten binnen. Men is erg geïnteresseerd in deze vondst."Het mesje maakt nu deel uit van de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Daar is de vondst tot zeker januari te zien in de centrale hal. Willy van Wingerden is dinsdagmiddag meteen gaan kijken.
Lees meer
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS