Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

Derde CO2-bron laat nog jaren op zich wachten

Door: Bas Booister

Gepubliceerd op: donderdag 10 augustus 2017 18:12

Foto: Alco is een van de CO2 leveranciers


Een derde bron van CO2 en daarmee meer leveringszekerheid van dit gas voor tuinders, laat nog zeker tot 2020 op zich wachten. Ook is er nog een financiële bijdrage nodig vanuit de overheid om een nieuwe aansluiting mogelijk te maken. Dat zeggen CO2-leverancier OCAP en tuindersvereniging LTO Glaskracht Nederland. De organisaties willen daarom het liefst meteen een 'dubbele slag' slaan en hopen dat het CO2-opslagproject onder de Noordzee aan het OCAP-netwerk gekoppeld kan worden.

Na de brand bij Shell in Pernis, is de levering van CO2 aan het OCAP netwerk afgenomen, met als gevolg grote problemen voor de tuinbouw. De planten, bloemen en groenten groeien namelijk veel beter met CO2. Het enige andere bedrijf dat CO2 aan tuinbouwbedrijven in West Nederland levert, bio-ethanolfabriek Alco, kan het gebrek aan CO2 van Shell niet opvangen. Er moet dus een derde leverancier bij, zo liet OCAP vorig jaar al weten.

Nico van Ruiten van LTO Glaskracht: "Door de brand bij Shell heeft de glastuinbouw nu maar een derde van de benodigde CO2 beschikbaar. Sommige tuinders klagen daardoor al over een productieverlies van twintig procent. Bij anderen zijn er flinke extra kosten, omdat ze nu aardgas moeten stoken om toch voldoende CO2 te hebben. Dat is natuurlijk zonde in een tijd waarin we die CO2-emissie juist proberen terug te dringen."

Combinatie van plannen
OCAP en LTO Glaskracht hebben een plan bij de overheid neergelegd om nieuwe bronnen op het leidingsysteem aan te sluiten. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de afvalenergiecentrale van Amsterdam. Daarnaast zou er ook een buffer kunnen worden opgebouwd, als dit project wordt gecombineerd met de plannen van de overheid om onder de Noordzee CO2 op te slaan. Op een dergelijke manier kan een direct tekort ook makkelijker worden opgevangen en komt er ook voor de lange termijn voldoende CO2 voor de tuinbouw beschikbaar, zo stellen OCAP en LTO Glaskracht.

Om dit alles te realiseren is er echter wel een flinke financiële injectie nodig, erkent ook de woordvoerder van OCAP. Het gaat dan om enkele tientallen miljoenen euro, maar hoeveel precies kon de zegsman niet vertellen. Als het project doorgaat, kunnen er wel nog meer tuinders op het OCAP-netwerk worden aangesloten, waardoor er minder of uiteindelijk zelfs geen gas meer gestookt hoeft te worden om de kassen van CO2 te voorzien.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
Greve banden algemeen
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS