Archief
Michiel Steenwinkel

Michiel Steenwinkel

Weerstand tegen zendmasten in Den Hoorn en Maasland

Omwonenden van de katholieke kerk in Den Hoorn willen dat de gemeente Midden-Delfland de komst van gsm-masten op de kerk tegenhoudt. Het zou volgens hen kunnen leiden tot hoge bloeddruk en ziektes als kanker en diabetes. Ook in Maasland is inmiddels onrust ontstaan. Daar staan al vier jaar zendmasten op de katholieke kerk.

Ruim driehonderd mensen in Den Hoorn hebben een petitie ondertekend tegen een vergunning voor Vodafone om een zendmast te plaatsen. Het betrokken actiecomité stelt, dat de overheid studies naar de gevaren bewust negeert. Wendy Schouten van het comité zegt: "We hebben hier prima bereik, er is ook niemand die klaagt. Waarom moet er dan nog een zendmast komen?", vraagt ze zich af.



Het comité wil dat nieuwe masten buiten de bebouwde kom worden aangebracht. Met het oog op de komst van nieuwe 5G-zendmasten overweegt het ministerie van Economische Zaken overigens om regels te maken voor de maximale straling.



De gemeente Midden-Delfland zegt te begrijpen dat er veel vragen leven bij omwonenden. "Daarom organiseren wij samen met de provider en het kerkbestuur op maandag 16 april om 19.30 uur in De Hoornbloem een informatieavond voor omwonenden en belangstellenden. Ook het Antennebureau is op deze avond aanwezig. Dit is het informatiebureau van de overheid over antennes en gezondheid", reageert Midden-Delfland.



De gemeente wijst er op, dat in het Nationaal Antennebeleid is vastgelegd dat een zendmast kleiner dan 5 meter vergunningvrij is. In de actuele aanvraag gaat het om een dergelijke antenne. "De aanvraag in Den Hoorn betreft echter een plaatsing in een monument, namelijk in de kerktoren. Bij een aanpassing aan een monument is er altijd een vergunning van de gemeente nodig", aldus Midden-Delfland. "De gemeente mag daarbij alleen toetsen of de aanpassing de monumentale waarde van de kerktoren niet aantast. Andere aspecten, zoals gezondheidsaspecten, mogen wij niet toetsen. Daarom is het goed dat deze discussie nu op landelijk niveau wordt gevoerd", voegt de gemeente eraan toe.

Eveneens om een reactie gevraagd verwijst het bestuur van beide kerken ook naar de bijeenkomst op 16 april.