Tip ons
Tip ons

Je kunt zelf jouw bijdrage/tip via dit formulier toesturen. Wij zullen deze controleren en mogelijk gebruiken voor publicatie. Let op! Aangeleverd materiaal dient rechtenvrij te zijn of er moet schriftelijk toestemming zijn verleend voor het gebruik ervan.

Nu:
Straks:
Nu:
Straks:

'Behoed Nieuw-Honsel voor slopershamer'

Door: WOSRedactie

Gepubliceerd op: woensdag 5 februari 2020 10:15

Foto: WOS


Het mag om meerdere redenen niet gebeuren dat het bijzondere pand 'Nieuw-Honsel' aan de Nieuweweg in Honselersdijk onder de slopershamer valt. Dat heeft de Historische Vereniging Naaldwijk-Honselersdijk bij de gemeente Westland bepleit.

"Hoewel er nog geen formele sloopaanvraag is ingediend, zijn er concrete plannen om het huis met de grond gelijk te maken en er een kas op te bouwen", stelt de historische vereniging. Dit wordt bevestigd door de directie van paprikakwekerij Overgaag die het tuinbouwcomplex enkele jaren geleden heeft verworven.  

"In oktober vorig jaar heeft onze vereniging al een aanvraag bij de gemeente ingediend om dit pand op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen. Helaas hebben wij  tot nu slechts een ontvangstbevestiging gekregen", aldus bestuurslid Gustaaf van Gaalen.

Nieuw-Honsel is volgens de vereniging een monumentale status waard, niet alleen vanwege de architectuur maar vooral ook het vanwege het historische verhaal achter dit pand. De in 1900 gebouwde villa wordt van bijzondere cultuurhistorische waarde  genoemd met betrekking tot de tuinbouwontwikkelingen binnen de gemeente van de afgelopen eeuw.

Het pand was integraal onderdeel van 'Kweekerij Nieuw-Honsel' dat decennialang hèt voorbeeldbedrijf was van en voor de Westlandse glastuinbouw (druiventeelt). Bouwtechnisch onderscheidt het pand zich vanwege duidelijke stijlkenmerken uit het begin van de twintigste eeuw en "vanwege het bijzondere gebruik van ambachtelijke vaardigheden", aldus de vereniging.


Terug

Deel deze pagina: LinkedIn Google+
GJ
Gerelateerd
Media Choice - powered by: HPU internet services / IB broadcast / Maxx-XS